Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Ponny med knäppande ljud i haserna

Hej! Min tvååriga shettis har knäppande ljud i båda haserna, samt att det liksom flyttar sig när han skrittar. Typ att ledkulan rullar runt. Han är helt ohalt och detta händer bara ibland. I trav och i galopp hörs ingenting.

Det är svårt att förklara, men det verkar som att något "sitter löst". Jag ger hyaluron, MSM och B-vitamin. Är det något som växer bort, eller kommer det att påverka hans hållbarhet?

Mvh,
Gunilla


Hanna Borgs svar:

Hej!

På din beskrivning skulle jag misstänka att det är från bakknäna som ljudet kommer, och att det är knäskålen du ser som rör sig. Om det är bakknäna och inte haserna som är problemet skulle jag misstänka att han har patellaupphakning. Det stämmer både med ålder och ras på din häst. Patellaupphakning är i hög grad rasbundet och shetlandsponnyer är lite överrepresenterade. Det kan även uppstå när en aktiv häst plötsligt blir stillastående och tappar mycket muskler.

Vanligt är att hästen exteriört har raka bakben. Det är ofta en slapphet i knäskålens inre raka band som gör att knäskålen fastnar på lårbenets inre rullkam, innan den ”hoppar” loss igen. Vid en partiell upphakning blir rörelsen lite hackig eftersom benet rycker till varje gång knäskålen lossnar. Hakningarna ses oftast tydligast i nedförsbackar eller när hästen startar från att ha stått stilla, till exempel på morgonen när den ska tas ur boxen.
Hästen är sällan besvärad i trav eller i galopp. Vid fullständig patellaupphakning fastnar benet i ett sträckt, abducerat läge och kan sitta fast i timmar.

Den första rekommendationen brukar vara att träna upp lårmuskulaturen (quadriceps) på hästen genom exempelvis klättring. Man kan prova att sko hästen bak om den är oskodd, ibland kan det hjälpa med en kil i trakten för att minska hakningarna. Om inte styrketräning hjälper finns det olika operationsmetoder. I de fall benet fastnar akut i ett utåt-/bakåtsträckt läge kan det hjälpa att rygga hästen, samt vända den på en liten volt.

Jag skulle rekommendera att du låter en veterinär undersöka din häst, för att försöka fastställa om den kan ha patellaupphakning. Eller om det du hör/ser kommer från haserna.

Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar