Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad innebär problem med SI-leden?

Jag har hört talas om att många hästar verkar ha problem med SI-leden av olika slag. Min häst har enligt massören ont i ryggen, kan det vara SI-leden? Vad innebär det, hur ser symtomen ut och hur lindras de?

Hanna Borgs svar:

Hej!
  
SI-leden är en mycket liten atypisk led som förenar ileum med sacrum. Leden hålls ihop av flera kraftiga ligament som begränsar ledens rörlighet. Ledens funktion är att hålla ihop rygg och bakdel och att överföra kraft från bakbenen till ryggen och framdelen. Den typiska patienten är en något äldre, lite tyngre och större häst som används till hoppning eller dressyr - men symtomen kan ses hos alla hästar.
  
Om symtomen inte är akuta till följd av kraftigt trauma - exempelvis att hästen har gått omkull - så är de ofta smygande med nedsatt prestation, dåligt frånskjut och förkortat baksteg. Hästen kan ha svårt i snäva svängar, ha stel rygg, vara ovillig att hoppa och ha problem i sidvärtsrörelser och galoppombyten. Ibland ses "jämfotagalopp" eller så slår hästen om till korsgalopp eller sparkar rakt ut. Symtomen är oftast tydligast när hästen rids. Ibland visar hästen en låggradig bakbenshälta som kommer och går.
  
Leden är svår att undersöka/nå då den ligger djupt inbäddad mellan ben och muskulatur, och det är ofta så att problem i SI-leden blir en uteslutningsdiagnos. Det är inte ovanligt att hästen även är halt/har problem från andra ställen i bakbenen samtidigt - så en nogrann hältutredning bör göras. Ultraljud kan användas för undersökning av delar av leden, det är dock inte ovanligt att även hästar utan symtom har förändringar i leden. Bedövning av området kan göras, men är inte helt riskfritt då det går stora nerver i området.
  
Om hästen har problem från SI-leden är det aktiv vila som gäller. Det är viktigt att hästen inte får boxvila (om den inte är akut skadad) då den behöver bibehålla sin muskulatur. Det är avsuttet arbete som gäller, exempelvis longering/tömkörning. Lokal kortisonbehandling och/eller allmän antiinflammatorisk medicin kan hjälpa. Det kan ta upp till 6-9 månader innan hästen är igång igen - och beroende på skada/förändring i leden kan prognosen vara tveksam när det gäller att kunna återgå till samma arbete som tidigare.
  
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar