Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad behövs i ett stallapotek?

Vad bör man ha för saker i stallet för att man ska vara redo om något händer? Alltså, hur bör stallapoteket vara utrustat?

Hanna Borgs svar:

Hej!


En utmärkt fråga!

Materialet/utrustningen bör förvaras i ett rent och välorganiserat skåp så att det är lätt att hitta sakerna när olyckan är framme. Jag tycker att följande är bra grundsaker att ha hemma:
  
Febertermometer: Hästens normaltemp är mellan 37-38*C. Det är bra att ta tempen några dagar i rad vid samma tidpunkt så att man vet vad hästen har för normaltemperatur i vila.
  
Brems: Kan behövas för att lugna hästen om den är skadad och man till exempel måste lägga ett bandage. Vid bremsning utsöndras endorfiner som är smärtlindrande. Det är viktigt att man vet hur bremsen ska hanteras.
  
Bomull: Bra att tvätta sår med och att ha som grund till ett bra bandage.
  
Koksaltlösning: För att tvätta sår med. Jodopax skadar cellerna vilket försvårar sårläkningen, så det är inget man ska använda för sårvård.
  
Sterila kompresser: Att lägga mot såret innan bandagering.
  
Cellona, gasbinda och elastiska självhäftande lindor (ex. vetrap/powerflex): För att kunna lägga ett bra bandage. Cellona är en mjuk vadd på rulle som håller kompressen på plats av sig själv när man rullar den över kompressen och runt benet.
  
Sax och stor pincett
  
Klorhexidinschampo: Bra att tvätta mugg med, låt sitta i 10 minuter innan ursköljning. Antibakteriellt.
 
Mjukgörande salvor, till exempel Acetylsalicylsyravaselin, Idomin eller Helosansalva: Bra för att hålla huden mjuk vid exempelvis muggproblem, eller att smörja runt ett sår så att sårsekretet inte bränner på huden.
  
Engångshandskar: För att minska smittspridning och kontaminering av sår.
  
Spruta: Kan underlätta att spola rent såret med, så att man får en spolning med tryck.
 
Ett bra bandage vid en sårskada läggs på följande sätt:
Tvätta såret med koksalt och lägg en steril kompress mot såret. Fäst kompressen med en cellona och lägg därefter ett ordentligt lager bomull runt benet. Linda första varven med gasbinda ganska löst, för att hålla bomullen på plats. Därefter kan gasbindan dras åt ordentligt så att bandaget inte glider och därigenom skaver. Avsluta med att linda en självhäftande linda.
  
Med vänlig hälsning,
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar