Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Skillnad på fång och fångkänning?

Hej! Vad är skillnaden mellan fångkänning och fång? Är det lämpligt att använda Back on Track på hästar med fångkänning? Vill man ha ökad blodcirkulation eller kan de göra mer skada än nytta?
  
Mvh Sofie


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
För mig är fångkänning ett lindrigt fånganfall, där symtomen inte är så kraftiga. Hästen kanske bara är lite kortare i steget och har lindrigt förstärkt digitalpuls - i stället för att vara mer tydligt stapplig och ovillig till att gå.
  
Vid tidigt upptäckta fånganfall är rekommendationen att man ska kyla hästens hovar och ben för att sänka blodcirkulationen. Därmed tänker man att de inflammationsämnen som finns i blodet ska minska till hovarna.
   
Det forskas mycket på fång och man vet fortfarande inte helt vad som utlöser det, men vissa sjukdomar som EMS (Ekvint metabolt syndrom), PPID (Pituitary pars intermedia dysfunction) samt för stort intag av kolhydrater kan utlösa fång. Vid EMS är hästen insulinresistent (liknar diabetes hos människa) och det är mycket viktigt att banta dessa hästar då de är överviktiga. Även om hästen inte är insulinresistent är det viktigt att hålla den i normalhull, då övervikt ökar risken för fång.
Om du misstänker att din häst har fång rekommenderar jag att du låter en veterinär undersöka den. Det som vanligast görs vid ett fånganfall är:
  
1. Klinisk undersökning. Försök att identifiera underliggande/utlösande faktor/er.
2. Röntgenundersökning. Hovbensrotation + hovbenssänkning kan mätas och graderas, ger en indikation på prognos.
3. Smärtstillande. (Till exempel Fenylbutazon eller Finadyne.)
4. Verkning av hovar samt eventuellt gipsbandage med klack. Gipsbandaget fördelar trycket bort från tån till trakten + strålen.
5. Mjuk bädd + strikt boxvila.
6. Förändring av fodergivan. Inget kraftfoder eller betfor/melass. Hö och halm (magert hö är en fördel) ges 50:50, 1,5 procent av hästens kroppsvikt. Om hästen är överviktig uppskattas dess normala vikt och fodergivan blir då 1,5 procent av den. VIKTIGT är att hästen ej ska svältas, då fång är ett sjukdomstillstånd och ett sjukt djur måste få mat!
  
Med vänlig hälsning
Hanna BorgOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar