Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Släppa hästen på sommarbete – eller inte?

Hej! Jag har ett sjuårigt D-ponnysto som jag har som tävlingsponny. Jag funderar på att inte släppa henne på sommarbetet, utan att låta henne få en längre vila i vinter i stället. Hon är väldigt pigg och ibland svår att kontrollera, speciellt på vintern när det är kallare. För- och nackdelar med att inte släppa på sommarbete? Och om vi ska släppa henne på bete, vad ska man tänka på? Hon får inget kraftfoder, bara hö. Tacksam för svar.


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det finns inget korrekt svar på din fråga, utan det beror på vad ni har för förutsättningar. Sommarbete betyder olika för olika hästägare. För vissa betyder det att hästen går i en stor hage med gräs under ett antal veckor och bara vilar, och för andra betyder det att de rider som vanligt men att hästen går i en gräshage.
  
En fördel med att inte släppa på bete är att hästen troligtvis inte blir överviktig – och om den redan skulle vara överviktig eller ha anlag för fång så minskar dessa risker om den inte går på gräs. En annan fördel är att hästen troligen blir mindre utsatt för insekter och knott om den är installad en viss tid på dygnet. Största nackdelen är att hästen inte får en längre tids vila och chans till återhämtning, samtidigt som den kan ägna sig åt det den gör helst och bäst: Äta! Men om hon får vila under vintern i stället så får hon en chans till återhämtning då.
  
Om du väljer att låta henne gå på bete, vänj till henne någon/några timmar i taget så att hon inte släpps helt plötsligt. Se till att det finns friskt vatten i hagen och att det finns skugga att söka sig till under varma dagar. Använd någon form av insektsmedel. Det viktigaste är att titta till och visitera din häst dagligen. Glöm inte att kolla staketen regelbundet.
  
Lycka till och ha en skön sommar!
  
Hälsningar
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar