Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Spelar det roll vilket håll man lindar benen åt?

Hej! Jag har fått lära mig att benlindor ska lindas åt ett visst håll. Om man står vid benets utsida ska man linda bakåt, det vill säga man håller "rullen" på benlindan så att den pekar mot hästens bakände. Om man lindar vänster ben blir det moturs och på högerbenen blir det medurs.
Men efter att av misstag ha lindat åt "fel" håll undrar jag om det verkligen har någon medicinsk betydelse vilket håll man lindar åt? Vilket håll är rätt? Är det dags att slå hål på den "sanningen"? Jag undrar också om det här med paddar, varför har man det och vilken effekt får paddarna? När ska man linda med paddar och när ska man inte ha dem?
  
Vore kul med ett svar!

Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Jag har en gång i tiden lärt mig att linda benen på samma sätt som du. Förklaringen jag fick då var att draget då kommer på skenbenet och inte på senorna, vilket det skulle bli om man lindar åt andra hållet. Vad jag vet finns det inga vetenskapliga studier på detta, men tanken är god tycker jag.
  
Det som är viktigt är dock att ha någon form av padd under lindan, för att undvika tryckskador. Om du har en ordentlig padd under tror jag att det spelar mindre roll åt vilket håll du lindar (Möjligtvis kan hästen få lättare eller svårare att trassla in sig i en linda som går upp, beroende på riktning. Reds anm.).
  
När man bandagerar hästen vid exempelvis sårskador har man ett lager bomull under gasbindan. Har du ett jämnt och tillräckligt tjockt lager med bomull är risken mycket liten att du drar åt gasbindan för hårt, det är vanligare att man gör felet att dra åt för lite så att bandaget kasar ner.
  
De enda lindor som jag personligen inte använder padd under vid ridning är tjocka fleecelindor. Ska lindorna sitta på längre än ett normalt ridpass tycker jag att man alltid ska ha en padd under lindan, oavsett sort. Likaså om du använder elastiska lindor som du kan dra åt för hårt om du inte har en tryckutjämnande padd under.
  
Hoppas det var tillräckligt med svar på din fråga!
  
Vänliga hälsningar,
Hanna


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar