Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad bör man tänka på under igångsättning efter en skada?


Publicerat: 2015-06-26

Hej,

Jag har en islandshäst som skadat sig i en kota, han har precis fått en andra kortisonspruta och jag tror och hoppas att hältan är borta om två veckor. Men – nu har vi bara promenerat i fyra veckor och jag vill sätta igång honom försiktigt.

Alla pratar om att vattenbandsträning är så bra, är det det? Går det att hitta liknande effekt med annan träning?

Jag vill stärka min häst utan att överanstränga och är beredd att jobba honom från backen i ett år om så är nödvändigt. Kan jag inte få lite förslag på hur jag bäst sätter igång och på bra övningar? Är kavaletti, exempelvis, verkligen bra om hästen har haft ont i en kota fram? Tänk om han trampar fel?


Hanna Borgs svar:

Hej,

Tråkigt att din häst har varit halt, men hälta är tyvärr den vanligaste orsaken till tränings- och tävlingsuppehåll för våra sporthästar. Det bästa är om den behandlande veterinären gör ett konvalescentprogram åt dig, då hen har kunskap om hur din hästs skada ser ut. Konvalescensen beror på hur halt hästen har varit, hur länge och om det finns röntgenförändringar. Men jag ska försöka ge dig lite generella råd och rekommendationer.
  
Vattenbandsträning är ett system för styrke- och konditionsträning, utan att utsätta stödjevävnaden i benen för samma belastningar som vid normal träning. Vid vattenträning liksom simning bör man inte glömma att resultatet kan bli en vältränad häst ur styrke- och konditionssynpunkt, men inte ur hållbarhetssynpunkt.
  
Skritt för hand är den mest lågintensiva metoden för kontrollerad träning och är utmärkt som komplement till vila, samt en grund vid igångsättning. När din häst är friskförklarad kan man börja skritta mer aktivt och uppsuttet. Även om man kan tycka att det är tråkigt att skritta så är det viktigt för att stärka stödjevävnaden och vänja kroppen vid belastning igen.
  
Successivt ökad belastning är grundläggande vid rehabilitering, belastningen kan ökas i form av intensitet eller i form av mängd. Du ska inte börja jogga förrän du är uppe i minst 60 minuters skritt. Jobba gärna hästen i form när du skrittar, men undvik små volter till att börja med. Lämpligt kan vara att skritta minst två veckor innan joggning kortare sträckor på raka spår. Det är självklart viktigt att värma upp hästen genom fram- och avskrittning.

Man kan inte säga att ett visst underlag är skadligt eller bra för hästen utan det beror på hästens skada, ålder, användningsområde och träningsstatus. Generellt kan man dock säga att det är bättre att undvika djupa underlag än hårda. Hästen måste tränas och anpassas till det underlag den ska jobba på i framtiden. Viktigt är att variera underlag och träningsform för att få en häst som är hållbar. 

Du behöver ju inte börja gå över kavaletti direkt utan kan vänta några veckor, men han kan lika gärna trampa fel på en grästuva. Så att han ska trampa fel tror jag inte du behöver oroa dig över. Kavaletti är bra för att träna hästen på att lyfta benen och den tränar därigenom även bukmuskulaturen (coreträning).
  
Tömkörning är ett bra komplement och variation till uppsutten träning, då hästen kan träna framför allt ryggen utan belastningen av en ryttare. Så småningom kan du även börja klättra honom, men de första veckorna är ett planare och jämnt underlag att föredra. När du klättrar så är det bäst om man kan ta en mindre brant väg ner än den man klättrade upp.
  
Lycka till med igångsättningen av din häst!
/Hanna
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar