Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför blir min häst svullen runt ganascherna av gräset?

Hej,

Min häst blir väldigt svullen i sina ganascher, och ser hamsterlik ut, när det nya gräset börjar frodas i hagen. Vad beror detta på och varför försvinner det under sensommaren och hösten? Kan det vara farligt att han reagerar så, eller hur kan det påverka honom? Jag märker ingen skillnad i övrigt.
   
Tacksam för svar!
Mvh, Linn


Hanna Borgs svar:

Hej Linn,
  
Det är spottkörtlarna som är svullna på din häst. De sitter bakom ganascherna och upp mot öronbasen. Den dagliga salivproduktionen från spottkörtlarna kan vara så mycket som tolv liter hos en 500 kilo tung häst, och utsöndringen av saliv från spottkörtlarna sker endast när hästen tuggar. Spottkörtlarna kan svälla till och från, beroende på vad hästen äter. 
  
Hästar reagerar olika på det gräs de får i sig och vissa kan vara känsligare än andra. Om svullnaderna är oömma och hästen mår bra i övrigt behöver du inte oroa dig, då kan du låta det vara.
Om hästen däremot har feber, är öm eller varm över spottkörtlarna/svullnaden bör du kontakta veterinär. Då kan den nämligen ha fått problem med infektioner/inflammationer som kan behöva behandlas.
  
Mvh,
Hanna


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar