Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför får hästen penicillinchock?

En kompis häst fick penicillinchock häromdagen. Minst sagt obehagligt, men som tur var fick hästen bara småsår. Jag undrar bara varför det blir så? Kommer detta att komma tillbaka varje gång hon sprutar hästen? Kan du förklara vad det innebär att hästen får en sådan chock? Vilka hästar är det som drabbas och när? Hur kan man undvika det?
 
Min kompis häst ska egentligen ha penicillin ett par dagar till, men nu vågar hon inte ge den det.


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det är alltid obehagligt med så kallad penicillinchock. Det är ovanligt, men när det händer så har hästen oftast reagerat på bärarsubstansen prokain som finns tillsatt till den sortens penicillin som man injicerar i muskeln. Det som händer är att man delvis kommer intravaskulärt när man injicerar, det vill säga en del av preparatet kommer i kontakt med blod vilket gör att det löses upp snabbare än vad det ska. Hästarna reagerar då på de plötsligt höga och för dem giftiga doserna.
  
Eftersom det mycket sällan är själva penicillinet som de reagerar på kan man därför nästan alltid ge dem penicillin intravenöst om det behövs. I teorin kan man fortsätta ge dem i muskeln dagen efter, men oftast tycker alla inblandade att det var så obehagligt att man undviker detta – och antingen avslutar behandlingen om hästen har hunnit svara på den, alternativt byter antibiotika.
 
Det som är viktigt att tänka på när man sprutar penicillin i muskeln är att alltid aspirera lite (dra ut) innan man injicerar, för att se så det inte kommit blod i kanylen. I så fall ska man avbryta och sticka om på andra sidan halsen. Det är också oerhört viktigt ur säkerhetssynpunkt att man sprutar inne i boxen så att man snabbt kan ta sig ut och stänga om hästen ifall den skulle reagera. Detta för att undvika att hästen kastar sig runt i hela stallet.
  
Med vänlig hälsning
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar