Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som har fått lös mage efter byte av hage


Publicerat: 2020-01-12

Hej! Jag har en häst som i ungefär en vecka har känts allmänt låg och trött. Hon har ingen feber men har varit lite pruttig/lös i magen, samt något svullen/tjock i benen. Dock inte öm eller synligt halt. Det som har ändrats i hennes vardag är att hon blev vaccinerad förra veckan (vilket hon aldrig annars har reagerat på) och att hon har bytt hage.
  
Hästen har även fällt väldigt mycket päls den senaste tiden. Kan det vara så att hon reagerar på pälsfällningen och är detta i så fall symtom på det? Eller kan det vara så att hon i sin nya hage går och äter på något som är olämpligt?
  
Finns det något jag kan göra för att underlätta för henne nu, eller bör jag ta ut någon för att kolla på henne? Tack på förhand!


Lié Rosendahl Numars svar:

Hej!
  
Det kan vara en reaktion på alla saker du nämner, men i första hand skulle jag prova att byta tillbaka till den gamla hagen om möjligt. Eller att låta hästen stå ett par dagar i en grushage.
Det mest troliga är att det har med bytet av hagen att göra och att hästen kommer i kontakt med något den inte är van vid.
Reaktion på vaccinationer är ovanligt och brukar snarare visa sig som stelhet, feber och/eller svullnad vid injektionsstället. Det brukar komma inom ett dygn och gå över relativt snabbt igen.
  
Vid pälsfällningen kan vissa hästar bli tillfälligt lindrigt påverkade som du beskriver, men det brukar inte vara något som håller i sig. Är hästen inte avmaskad nyligen kan man även skicka in träckprov och kontrollera om den har mask.
Blir den inte bättre inom en vecka, framför allt avseende diarrén, skulle jag kontakta veterinär och eventuellt boka en undersökning. Har hästen vattnig diarré, eller om den får vattnig diarré, skulle jag kontakta veterinären samma dag då det kan bero på mer allvarliga magtarmproblem.




OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Rosendahl Numar:

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar