Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som har problem med återkommande hovbölder

Hej! Jag har en häst som väldigt lätt får hovbölder, trots att hon har fina hovar utan uppenbara problem. Hon har snarare väldigt bra hovar ur alla andra aspekter och hovslagaren kan inte ge en förklaring till varför hon drabbas.

Kan det finnas andra anledningar till att hovbölder uppstår än att det har kommit in bakterier? Jag tänker såsom hormoner, utfodring eller liknande? Finns det i så fall ett sätt att undersöka det?


Hanna Borgs svar:

Hej!
 
Vissa hästar är känsligare än andra när det gäller att få hovbölder även om man upplever att de ha bra hovar. Det vanligaste är som du skriver att det kommer in bakterier som ger upphov till hovbölden. Bakterierna kommer ofta in via sprickbildningar i lamellranden. Andra orsaker än sprickor kan vara bärrandsröta, hålvägg, strålröta, sömstick eller mekaniska skador på sulhornet.
  
Sprickorna kan lättare bildas om det är väldigt fuktigt eller torrt i miljön. Mekaniska skador kan vara om hästen till exempel trampar på vassa stenar. Om man har grovt grus eller sten i hagen eller där man rider kan det vara en ökad risk.  
  
Det som är viktigt är att hovslagaren skär rent eventuell bärrandsröta eller annan defekt i hornet varje gång för att undvika att det finns någon inkörsport för bakterierna.
   
Det kan även vara så att vissa hästar är känsligare för vissa jordbakterier än andra och man kan prova att byta hage alternativt grusa och sanda en del av hagen. Jag har sett hästar som har fått mindre hovbölder när man bytt strö i boxen från till exempel kutterspån till något annat, men det är väldigt individuellt.

Om man misstänker att hästen är känslig för om den trampar på stenar, och därmed för blödningar som kan bli hovbölder, kan man prova att sko med en sula. Däremot har jag inte hört talas om att hormoner eller foder skulle spela någon roll.

Lycka till!
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar