Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som slår ihop framtänderna vid ridning


Publicerat: 2019-05-11

Hej! Jag har en tioårig valack som senaste tiden har börjat slå ihop framtänderna vid ridning. Detta kommer så fort han böjer på halsen oavsett om man har kort tygel eller lång. Han är kollad i munnen av tandläkare och där fanns inget konstigt. Och veterinär har tittat på honom.
  
Han rids med tredelat bett. Han ser inte missnöjd ut när han gör detta utan han har öronen framåt, de vickar avspänt. Jag har bokat tid hos en equiterapeut som ska titta på honom också. Vad kan detta bero på? Vissa dagar slår han ihop tänderna så hårt att det stör inte bara mig utan alla andra som också rider.
  
Min tränare kan inte heller ge ett bra svar på varför han gör detta och inte heller någon annan jag har pratat med. På ett sätt känns det som att han knäpper av i nacken och att det är då han börjar. Jag kan inte få honom att ta ett bättre stöd på bettet hur jag än gör. Vad ska jag göra?
  
Med vänlig hälsning,
E


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
 
Det låter lite som att det är ett generellt problem att han inte tar ett normalt stöd och knäpper av i nacken, precis som du skriver. Det är bra att du har kontrollerat munnen hos tandläkare (då antar jag att du menar en tandutbildad veterinär, det är viktigt). 
 
En mycket noggrann kontroll av munhålan är grunden, det gäller verkligen att utesluta fynd som kan orsaka besvär – till exempel bettrelaterade skador i mjukdelarna och benhinna, överslitna tänder där bettet nött ner tandmaterial, gom- och tungskador, vargtänder (även dolda vargtänder) och hak- eller skarpbett.
 
Om munhålan är helt utan anmärkning på ovanstående punkter ska man även fundera på om bettet är tillpassat korrekt. Man kan prova lite olika bett. Längden ska vara exakt rätt, sedan kan du prova till exempel ett rakt bett som ligger stilla i munnen. Det finns även tredelade bett som har en låsfunktion som är mer stilla än ett vanligt bett. Prova även att rida bettlöst för att se om han fortfarande knäpper av i nacken. 
  
Det är bra att göra en fullständig veterinärkontroll av ben, rygg, käkleder och nacke för att se att det inte finns bakomliggande besvär, innan man tar ut en equiterapeut.
  
Lycka till!
Med vänlig hälsning
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar