Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som svettas dygnet runt


Publicerat: 2019-05-18

Jag har en 18-årig nordsvensk som svettas dygnet runt mer eller mindre vintertid. Förra vintern fick han ett vätskeödem under magen. Ringde då veterinären för att få råd, men det försvann sedan av sig själv efter några veckor. Vad kan svettningarna bero på?


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
 
Din häst är ju lite till åren kommen och då kan det uppstå åldersrelaterade problem. Ödem är ett vätskeutträde i mjukdelarna på grund av venstas eller i övrigt nedsatt kärlfunktion. Det kan komma av akut allmän sjukdom – till exempel en infektion (bakterier, virus, parasiter/fästingar) – eller lever-, tarm- och hjärtsjukdom. Då ser man även andra symtom som feber och allmänpåverkan, luftvägsbesvär, diarré och så vidare. Detta var ju inte fallet med din häst. Det kan också uppstå lokalt efter ett trauma och till exempel en sårinfektion eller inflammation i området. 
  
Ödem kan även uppstå på lite äldre hästar som inte rör sig så mycket där blodcirkulationen kanske inte fungerar som den ska. Ofta kan man även ha en svullnad i benen. Det kan vara så att han hade en lättare infektion som gav upphov till ödemet under buken. Vissa luftvägsvirus ger bara en lätt och snabb feberhöjning och i övrigt lite otydliga symtom vilket kan ha missats. 
  
Angående svettningarna kanske det är så att han anlägger en väldigt kraftig vinterpäls? Man ser ofta hästar med så tjock päls att de står och svettas i stallet. Där kan man hjälpa till med att göra en spårklippning eller att ändra i miljön så att han står svalare.
I och med hans ålder kan man ta ett blodprov för PPID, en metabolisk sjukdom som bland annat ger störningar i pälssättning/fällning och där man ibland ser att hästen svettas onormalt. Jag rekommenderar dig att ta ut en veterinär för en undersökning.
  
Med vänlig hälsning
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar