Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som svettas dygnet runt

Jag har en 18-årig nordsvensk som svettas dygnet runt mer eller mindre vintertid. Förra vintern fick han ett vätskeödem under magen. Ringde då veterinären för att få råd, men det försvann sedan av sig själv efter några veckor. Vad kan svettningarna bero på?


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
 
Din häst är ju lite till åren kommen och då kan det uppstå åldersrelaterade problem. Ödem är ett vätskeutträde i mjukdelarna på grund av venstas eller i övrigt nedsatt kärlfunktion. Det kan komma av akut allmän sjukdom – till exempel en infektion (bakterier, virus, parasiter/fästingar) – eller lever-, tarm- och hjärtsjukdom. Då ser man även andra symtom som feber och allmänpåverkan, luftvägsbesvär, diarré och så vidare. Detta var ju inte fallet med din häst. Det kan också uppstå lokalt efter ett trauma och till exempel en sårinfektion eller inflammation i området. 
  
Ödem kan även uppstå på lite äldre hästar som inte rör sig så mycket där blodcirkulationen kanske inte fungerar som den ska. Ofta kan man även ha en svullnad i benen. Det kan vara så att han hade en lättare infektion som gav upphov till ödemet under buken. Vissa luftvägsvirus ger bara en lätt och snabb feberhöjning och i övrigt lite otydliga symtom vilket kan ha missats. 
  
Angående svettningarna kanske det är så att han anlägger en väldigt kraftig vinterpäls? Man ser ofta hästar med så tjock päls att de står och svettas i stallet. Där kan man hjälpa till med att göra en spårklippning eller att ändra i miljön så att han står svalare.
I och med hans ålder kan man ta ett blodprov för PPID, en metabolisk sjukdom som bland annat ger störningar i pälssättning/fällning och där man ibland ser att hästen svettas onormalt. Jag rekommenderar dig att ta ut en veterinär för en undersökning.
  
Med vänlig hälsning
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar