Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur farligt är det med ekollon för hästar?


Publicerat: 2020-09-13

Hej! Jag har hört att ekollon kan vara väldigt farligt för hästar. Stämmer det?


Hanna Borgs svar:

Hej!

Ekollonförgiftning hos häst ses sporadiskt men det förekommer dock alltid ett antal fall under hösten. Det är vanligare att nötkreatur blir förgiftade än häst. När hästar väl blir förgiftade så är läget nästan alltid akut. Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra. Tanninerna finns i hela eken men störst koncentration är det i färska blad och ekollon. Förgiftningen sker oftast under hösten då det blir ont om bete och hästarna äter det som finns tillhands. Vissa individer kan få smak för ekollonen och äta stora mängder. Kontrollera därför alltid om det finns ekar i hagen och stängsla bort dem eller plocka aktivt bort ekollonen under framför allt hösten. Man vet inte hur mycket ekollon hästar behöver äta för att få förgiftningssymptom men hos nöt räknar man med att dieten behöver bestå av 50 procent ek för att orsaka problem.

Förgiftningssymptomen är i första skedet att hästen blir hängig och inte vill äta eller dricka, de får därefter ofta förstoppning och blodblandad avföring som ser svart ut. Urinen kan även den bli blodfärgad. Hästarna kan bli lätt vingliga och få bleka slemhinnor. Symtomen kan snabbt bli värre och de kan få både lever och njurproblem. I vissa fall kan hästarna dö innan man hinner se några symtom men det är ovanligt.

Om man misstänker att ens häst ätit stora mängder ekollon bör man ringa och rådfråga veterinär då man kan behöva sätta in förebyggande behandling.

//Hanna Borg(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur lära en ponnytravare att ta galoppskänkeln?
svarar
Häst som tappat framåtbjudningen
svarar
Upphäva köp enligt paragraf 17
Eva Johansson svarar
Hjälp hästen att genomföra löshoppningen på ett bra sätt
Helena Persson svarar
Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar