Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Veterinär

Hur farligt är det med ekollon för hästar?


Publicerat: 2023-09-29

Hej! Jag har hört att ekollon kan vara väldigt farligt för hästar. Stämmer det?


Hanna Borgs svar:

Hej!

Ekollonförgiftning hos häst ses sporadiskt men det förekommer dock alltid ett antal fall under hösten. Det är vanligare att nötkreatur blir förgiftade än häst. När hästar väl blir förgiftade så är läget nästan alltid akut. Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra. Tanninerna finns i hela eken men störst koncentration är det i färska blad och ekollon. Förgiftningen sker oftast under hösten då det blir ont om bete och hästarna äter det som finns tillhands. Vissa individer kan få smak för ekollonen och äta stora mängder. Kontrollera därför alltid om det finns ekar i hagen och stängsla bort dem eller plocka aktivt bort ekollonen under framför allt hösten. Man vet inte hur mycket ekollon hästar behöver äta för att få förgiftningssymptom men hos nöt räknar man med att dieten behöver bestå av 50 procent ek för att orsaka problem.

Förgiftningssymptomen är i första skedet att hästen blir hängig och inte vill äta eller dricka, de får därefter ofta förstoppning och blodblandad avföring som ser svart ut. Urinen kan även den bli blodfärgad. Hästarna kan bli lätt vingliga och få bleka slemhinnor. Symtomen kan snabbt bli värre och de kan få både lever och njurproblem. I vissa fall kan hästarna dö innan man hinner se några symtom men det är ovanligt.

Om man misstänker att ens häst ätit stora mängder ekollon bör man ringa och rådfråga veterinär då man kan behöva sätta in förebyggande behandling.

//Hanna BorgFler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.