Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Att avliva sin häst – vilka alternativ finns?

Hej! Jag står tyvärr i tankarna om att ta bort min häst och jag har fått många kloka råd från människor i min omgivning kring vilken metod jag ska använda. Just nu lutar det åt att spruta.
  
Men så har jag hört skräckhistorier om hästar som levt länge efter att de har fått sprutan, krampat och så vidare. Jag undrar helt enkelt lite kring de olika metoderna som finns. Vilka för- och nackdelar är det med dem? Och vilka komplikationer kan uppstå vid de olika metoderna?
  
Tacksam för hjälp.


Lié Rosendahl Numars svar:

Hej!
  
Vad tråkigt att höra, jag beklagar. Det är aldrig ett lätt beslut, men till slut kommer man till den punkten då det måste tas.
Båda metoderna är bra och det är tack och lov väldigt sällsynt med komplikationer. 
Det är ingen större skillnad, för hästens del, vilken metod man väljer.
Metoden med bedövning och avblodning är väldigt direkt och har ett snabbt förlopp. Man brukar ofta kunna stå och ge hästen dess favoritfoder och godis, när bedövningen sker, och de hinner aldrig riktigt förstå vad som händer. Därefter sker avblodningen och det brukar vara över på ett par minuter.
Den medicinska metoden har ett något längre förlopp, då man ofta börjar med att ge hästen lite lugnande. Sedan sätter man fast en kanyl i blodkärlet på halsen på hästen, man låter den komma lite till ro innan man sedan ger medlet i blodet via kanylen i blodkärlet. Efter en liten stund lägger sig hästen ner och somnar in. 
  
Få nackdelar
Om man gör det hemma måste man ha en väl avskild plats där man lätt kan städa undan efteråt, samt ha bokat hämtning av kroppen.
Gör man det hos sin veterinär eller på klinik brukar de arrangera allt, inklusive hämtning av kroppen.
Det finns väldigt få nackdelar med båda metoderna. 
I väldigt sällsynta fall kan det bli en fördröjning av effekten av medlet man ger i sprutan. Medlet är beroende av en välfungerande blodcirkulation och den kan ibland fungera sämre hos sjuka hästar, vilket gör att det inte cirkulerar lika snabbt till hjärna och hjärta. 
  
Ingen negativ upplevelse
Detta har man som veterinär med i bedömningen och har mer eller annan vätska nära till hands. Vissa väljer att inte ge något lugnande preparat innan medlet ges, då lugnande kan ge cirkulationsstörningar hos vissa individer. 
Hästen kan få en reaktion på medlet som du beskriver och även om det ser obehagligt ut, är hästen redan så pass borta då att den inte längre upplever eller förstår det som händer. Detta är också extremt ovanligt.
Om hästen rycker till och bedövningspistolen hamnar fel kan man behöva göra om det igen, men det är också ytterst ovanligt. Väljer du denna metod finns det företag som arbetar enbart med så kallad trotjänaravlivning och jag har aldrig hört att någon har haft en negativ upplevelse med dessa.
  
Vänliga hälsningar
Lié Rosendahl NumarOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Rosendahl Numar:

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar