Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Boxvila vid skada på djupa böjsenan?


Publicerat: 2018-04-07

Hej! Jag har en häst som har fått diagnosen senskada på djupa böjsenan höger bak, detta i mitten på oktober. Han är 17 år gammal. Hästen var på återbesök med ultraljud i mitten på november. Det hade inte läkt så mycket.
  
Han ådrog sig förmodligen skadan i slutet av augusti månad eller i början på september. Hästen har gått ute i vanlig, stor hage halva dagen och har stått inne halva dagen på box. Eftersom det inte hade läkt vid återbesöket har jag nu ställt honom på boxvila, eftersom vi inte har tillgång till bra sjukhage med bra underlag. Jag går ut och går med honom två gånger om dagen.
  
Den stora hagen är lerig och lite ojämn, och nu när marken är frusen blir det ju värre. Hämmar det läkningen att han står inne på box? Vi har återbesök om två månader med nytt ultraljud. Är det bättre att han går i den stora hagen halva dagen ändå, för att han ska få röra sig lite? Jag kan tillägga att de kan få för sig att springa och tävla med varandra i hagen.
  
Tacksam för svar!
  
Med vänlig hälsning
Christina


Lié Rosendahl Numars svar:

Hej och tack för din fråga!
  
Det är tyvärr inte ovanligt att det tar ganska lång tid för en skada på djupa böjsenan att läka. Jag rekommenderar dig att försöka få kontakt med och rådfråga din veterinär om hur du ska göra. Du kan även önska att få tidigarelägga återbesöket om du vill.
Det är alltid mycket lättare att ge råd när man har sett och undersökt hästen, vet hur omfattande skadan är, har sett hur den rör sig och hur hästen belastar sitt skadade ben. 
  
Det jag kan säga generellt, när det gäller senskador, är att det är bra att undvika ojämna och djupa underlag. Det är bättre att hästens motion och rörelse sker under kontrollerade former de första månaderna, och att begränsa hästens egna initiativ till rörelse. Så jag tycker det låter som rätt beslut att ha honom på box just nu och att undvika att han springer i en stor, ojämn hage. Dock ska man inte ha honom på box för länge, då en stillastående sena inte läker optimalt heller.
  
I det akuta stadiet brukar man rekommendera boxvila. Men så snart den fasen är över, hästen är ohalt och skadan har börjat läka är det bättre att skadan får läka under viss rörelse.
Så länge det bara är för en kort period under tiden ni inte har någon bra haglösning kommer det nog inte att hämma läkningen, men kontakta din veterinär om detta. Beroende på hur hästens konvalescensschema ser ut och vad du har för möjligheter kanske man kan utöka och anpassa motionen efter nuvarande boxvila.
  
Lycka till!
  
Vänliga hälsningar,
Lié
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Rosendahl Numar:

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar