Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Orsakar infektion mjuk gom?


Hej!
Hur allvarligt är det att en häst har feber, om febern försvinner lika fort som den kom? Min häst, ett tioårigt friesersto, stod med 39,5 i feber en morgon vid utsläpp. Var skakig och väldigt ”off” men åt och drack som vanligt. Hon fick täcke på sig och fick stå kvar inne över dagen. Febern kontrollerades flera gånger under dagen och den gick stadigt neråt för att sedan vara nere på för henne normala 37,5 på kvällen.

Nästa morgon var hon precis som vanligt igen. Hon fick ta det lugnt i en knapp vecka för säkerhets skull. Vi märkte aldrig av något mer av den där febern. Ett halvår senare konstaterades i samband med en luftvägskontroll att den mjuka gommen är förslappad och förmodligen har drabbats av en nervskada, eller möjligen kan hon vara född med defekten men inte haft ont av den förrän nu. (Flåsig häst).
Nu har jag läst att nervskador kan uppkomma i samband med en infektion. Kan nervskadan alltså ha uppkommit i samband med den plötsliga febertoppen ett halvår tidigare eller krävs det tyngre infektioner för sådant?


Lié Numar Rosendahls svar:

Hej Anna!
Tack för din fråga!
Generellt sett brukar en febertopp utan andra symtom, som du beskriver, inte vara till några större bekymmer för en häst. 
Felläge av mjuka gommen kan vara både medfött och drabba hästen senare i livet. Det finns en del teorier om vad som kan orsaka ett felläge, men det är tyvärr ofta svårt att hitta en orsak. 

Man tror att övre luftvägsinfektioner och/eller inflammationer kan orsaka nervpåverkan, som i sin tur kan leda till att muskler och andra vävnader i samma område inte fungerar som de ska och orsaka felläge av mjuka gommen.
En del typer av övre luftvägsinfektioner, fram för allt de som orsakas av virus, behöver inte alltid ha så kraftiga yttre symtom och är inte alltid så lätta att upptäcka. Ibland har hästen bara lite genomskinligt snor under en längre period. 
Vissa hästar har lindrig allergi och kan gå med långvarig inflammation i de övre luftvägarna, som inte heller alltid är så lätt att upptäcka.

Några hävdar att stallmiljö och stress kan vara en orsak till att hästen drabbas av felläge av mjuka gommen.
Har hästen varit alltid varit flåsig, så skulle felläget kunna vara medfött. Har hästen blivit flåsig sista tiden, så kan det bero på en föregående luftvägsinfektion. 
Om man vill veta hur besvärad hästen är av felläget under ridning, kan man kontrollera detta med ett videoendoskop när du rider. Det kallas för dynamisk endoskopi. Det kan också vara bra att undersöka om hästen har en pågående infektion i de övre luftvägarna nu, det brukar göras med ett allmänt blodprov och analys av ett vätskeprov från de övre luftvägarna (bronchoalveolar lavage, BAL).

Lycka till!

Vänliga hälsningar, LiéOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Numar Rosendahl:

Lié Numar Rosendahl


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som är allergisk mot lusern – vad fodrar man med då?


Jenny Redgård svarar

"Många rider fram för länge"


Emelie Brolin svarar

Farligt att låta hästarna beta frostigt gräs?


Jenny Redgård svarar

Att avliva sin häst – vilka alternativ finns?


Lié Numar Rosendahl svarar

Hur kan man hjälpa en häst med "scenskräck"?


Helena Persson svarar

Träna galoppfattning där det är enklast för hästen


Emelie Brolin svarar

Häst med svullna ben kan ha kronisk mugg


Lié Numar Rosendahl svarar

Är stallägaren ansvarig om en rymmande häst orsakar skador?


Eva Johansson svarar

Kan en diagnosticerad häst bli fri från EMS?


Eva Andersson Sharon svarar

Skimmelsjuka – operera tumör eller inte?


Eva Andersson Sharon svararGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Vilket avslut på tävlingssäsongen 2018!

Therese

Duktiga småpojkar och julkänsla

Portugal-bloggen

Är du helt bakom?

Kajsa Boström

Till Husbloggarna