Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Plan för konvalescens av häst med pålagringar

Min häst har blivit röntgad på klinik efter att ha varit halt en längre period. Det visade sig att han har pålagringar i hovled och kronled, han blev sprutad i båda. Sedan ska han skritta för hand fram till nästa besök, och efter det skrittas i minst fyra till sex veckor och då både jobbas och gå avslappnat.
  
Hur kan jag hjälpa honom att eventuellt förebygga att hältan kommer tillbaka? Hyaluron och hårdbantning har jag fått order om från veterinären. Jag hoppas verkligen att han kan fungera som dressyrhäst i framtiden.


Lié Rosendahl Numars svar:

Hej och tack för din fråga!
  
Det låter som att ni har fått en bra konvalescensplan. Sedan finns det lite till man kan tänka på i förebyggande syfte, utöver det du skriver i texten.
Undvik träning på volter och böjda spår i möjligaste mån. Något varv på volt och böjt spår är okej, men man ska inte sitta och jobba flera varv. Då är det bättre att ta en paus och gå tillbaka igen efter en stund, eller att försöka arbeta igenom problemet på ett annat sätt.
Det är bra att variera träningen så att det inte blir samma underlag och träningsätt flera dagar i rad. Dessutom kan det vara fördelaktigt att låta hästen jobba för hand en till två dagar i veckan med till exempel tömkörning. Longering bör man dock undvika.
Undvik ojämna underlag både vid arbete och hagvistelse, så att inte hästen trampar snett eller vrickar sig.
  
Beslag och verkning kan hjälpa
Man kan också hjälpa hästen en del när det gäller beslag och verkning. Generellt brukar vi rekommendera att hålla hästens tå ganska kort och använda en sko med bra överrullning. Diskutera med din veterinär och hovslagare om hur man bäst hjälper  din häst avseende verkning och skoning för de besvär hästen har.
Hållbarhet och återfallsrisk beror på flera olika bitar och är svårt att säga utan att vara mer insatt i fallet. Aspekter som spelar roll är hur stora förändringar hästen har, hur hästen svarar på behandlingen, samt hur den bär och belastar sig. I din hästs fall är det till exempel bra om den är stark, bär sig bra bak och inte blir framtung. Sen finns det också en stor individuell variation. Vissa som man tror ska vara väldigt besvärade av sina problem är inte det, medan andra som ser ut att ha små besvär kan ha mer ont.
Vissa hästar som drabbas av det du beskriver kan komma tillbaka och fungera bra, medan man behöver hjälpa andra lite mer. Diskutera och lägg upp en plan med din veterinär. 
  
Bättre med tidig behandling
Om det har varit besvärligt en längre tid är det kanske bra att ha lite tätare kontakt med din veterinär en period. Så att man gör fler återbesök också efter det att hästen har blivit ohalt och även senare när den har kommit i gång eller har varit i gång ett tag. 
Generellt gällande artros i leder och ledinflammationer är det bättre att göra en eventuell behandling i ett tidigt stadium, än att låta det gå för lång tid. 
  
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar
Lié Rosendahl NumarOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Rosendahl Numar:

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar