Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Plan för konvalescens av häst med pålagringar

Min häst har blivit röntgad på klinik efter att ha varit halt en längre period. Det visade sig att han har pålagringar i hovled och kronled, han blev sprutad i båda. Sedan ska han skritta för hand fram till nästa besök, och efter det skrittas i minst fyra till sex veckor och då både jobbas och gå avslappnat.
  
Hur kan jag hjälpa honom att eventuellt förebygga att hältan kommer tillbaka? Hyaluron och hårdbantning har jag fått order om från veterinären. Jag hoppas verkligen att han kan fungera som dressyrhäst i framtiden.


Lié Numar Rosendahls svar:

Hej och tack för din fråga!
  
Det låter som att ni har fått en bra konvalescensplan. Sedan finns det lite till man kan tänka på i förebyggande syfte, utöver det du skriver i texten.
Undvik träning på volter och böjda spår i möjligaste mån. Något varv på volt och böjt spår är okej, men man ska inte sitta och jobba flera varv. Då är det bättre att ta en paus och gå tillbaka igen efter en stund, eller att försöka arbeta igenom problemet på ett annat sätt.
Det är bra att variera träningen så att det inte blir samma underlag och träningsätt flera dagar i rad. Dessutom kan det vara fördelaktigt att låta hästen jobba för hand en till två dagar i veckan med till exempel tömkörning. Longering bör man dock undvika.
Undvik ojämna underlag både vid arbete och hagvistelse, så att inte hästen trampar snett eller vrickar sig.
  
Beslag och verkning kan hjälpa
Man kan också hjälpa hästen en del när det gäller beslag och verkning. Generellt brukar vi rekommendera att hålla hästens tå ganska kort och använda en sko med bra överrullning. Diskutera med din veterinär och hovslagare om hur man bäst hjälper  din häst avseende verkning och skoning för de besvär hästen har.
Hållbarhet och återfallsrisk beror på flera olika bitar och är svårt att säga utan att vara mer insatt i fallet. Aspekter som spelar roll är hur stora förändringar hästen har, hur hästen svarar på behandlingen, samt hur den bär och belastar sig. I din hästs fall är det till exempel bra om den är stark, bär sig bra bak och inte blir framtung. Sen finns det också en stor individuell variation. Vissa som man tror ska vara väldigt besvärade av sina problem är inte det, medan andra som ser ut att ha små besvär kan ha mer ont.
Vissa hästar som drabbas av det du beskriver kan komma tillbaka och fungera bra, medan man behöver hjälpa andra lite mer. Diskutera och lägg upp en plan med din veterinär. 
  
Bättre med tidig behandling
Om det har varit besvärligt en längre tid är det kanske bra att ha lite tätare kontakt med din veterinär en period. Så att man gör fler återbesök också efter det att hästen har blivit ohalt och även senare när den har kommit i gång eller har varit i gång ett tag. 
Generellt gällande artros i leder och ledinflammationer är det bättre att göra en eventuell behandling i ett tidigt stadium, än att låta det gå för lång tid. 
  
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar
Lié Rosendahl NumarOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Numar Rosendahl:

Lié Numar Rosendahl


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market