Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst med svullna ben kan ha kronisk mugg

Jag har ett fullblod som ofta får svullna bakben. Hon går ute mycket eftersom jag märker att det blir bättre om hon rör sig. När svullnaden dyker upp blir hon mer stilla i hagen, till saken hör att bakbenen är vita och lätt får mugg. Jag borstar och smörjer och sköter om det noga – ändå känns det som om det kan blossa upp över en natt ibland. Benen blir lätt ”fjälliga” och huden känns torr och lite tjock. Kan det vara brist på zink?


Lié Rosendahl Numars svar:

Hej och tack för din fråga!
  
Det låter som att din häst kan ha kronisk mugg. Mugg uppstår oftast efter att hästen har fått en spricka i huden eller ett litet sår, som sedan blir infekterat av bakterier och/eller svamp. Att din häst drabbas av detta kan ha flera olika orsaker.
Om hästen går i en hage där det ofta är fuktigt eller lerigt, då kan hudens naturliga skyddsbarriär brytas ner och då är den mer känslig, kan bli torr och spricka lätt. Detta gäller inte bara leriga grushagar utan även gräshagar, där det kan vara så att karlederna befinner sig i ständig fukt.
Om det är en äldre häst kan de ibland ha sämre motståndskraft och immunförsvar mot infektioner, då kan en hudinfektion blossa upp för minsta lilla reva i huden. 
Vid långvariga kroniska fall kan det finnas mer ”envisa” mikrober (bakterier och svamp) i hästens miljö, som i boxen eller i hagen, som överlever enklare behandlingar. 
  
Brist i näringsupptag
Sen är det tyvärr så att man inte alltid hittar någon specifik orsak eller anledning till varför hästen drabbas. Hästar som har ett bra grovfoder och får tillskott med mineraler och vitaminer får sällan brister på zink eller andra spårämnen. Men är du osäker på grovfoderkvaliteten kan man ta ett blodprov för att kontrollera dessa värden och eventuella brister.
Mugg beror sällan på brist i kosten eller störningar i näringsupptaget, men det kan förekomma i sällsynta fall. Det låter ändå som att du kan hålla det hyfsat i schack om hon inte får mer symtom än att hon svullnar upp lite i några dagar, och att det sedan lägger sig igen.
Det man kan tänka på, utöver det du redan gör, är att mikroberna (bakterier och svamp) trivs som allra bäst när det finns päls, lite smuts och fukt och gärna någon liten hudspricka att ta sig in i. Försök att hålla hästens karleder så rena och torra som möjligt, håll pälsen kort och smörj med mjukgörande, parfymfri salva för att förebygga hudsprickor. Undvik för tjocka salvor eller krämer, då man snarare ”stänger in” huden och även fukt då. Huden ska bli hjälpt av salvan, inte instängd.
  
Receptbelagd medicin kan behövas
När det väl blossar upp rekommenderar jag att raka pälsen riktigt kort, i princip så att man ser huden, luckra upp krustor försiktigt med salicylsyrevaselin, badda och tvätta med hibiscrub (klorhexidintvål) och låta löddret verka i 10 till 15 minuter. Därefter skölja noggrant med vatten och torka torrt med hushållspapper eller en ren handduk och sen smörja med en mjukgörande salva.
Man ska inte riva bort krustor eller skrubba huden, utan ta det mer försiktigt. Annars är det risk att man orsakar små sår i huden i onödan. Sen är det också bra att använda handskar, då vi har en hel del bakterier på våra händer.
Hjälper inte detta är det bra att prata med sin veterinär, då man troligen behöver angripa problemet med receptbelagda mediciner. Man kan behöva ta prover på huden för att se vilka mikrober som orsakar besvären, för att sen kunna ge en mer specifik behandling mot just dessa. 
  
Hoppas att problemen ger med sig snart!
   
Vänliga hälsningar
Lié Rosendahl NumarOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Rosendahl Numar:

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar