Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför får hästen pålagringar?

Hej! Min ponny som är fem år har konstaterade pålagringar i glidlederna, det vill säga spatt. Kan man åldersbestämma spatt, alltså hur länge ponnyn har haft det? Varför får hästar pålagringar? Kan det bero på sneda bakben? Vad är viktigt att tänka på när man har en häst med spatt?


Lié Rosendahl Numars svar:

Hej och tack för din fråga!
  
Spatt är osteoartros i hasens glidleder. Artros  innebär nedbrytning av brosk med ledinflammation som följd, och senare ofta sekundära förändringar som broskskador och benpålagringar. Det är en av de vanligaste hasledsproblemen hos häst, framför allt hos vissa raser som islandshästar.
Tyvärr är det svårt att åldersbestämma spatt. Det man brukar kunna säga är att när förändringarna väl syns på röntgen, då har de sannolikt funnits i minst två månader. Det är dock inte alla hästar med inflammation i hasleden som har röntgenfynd, det vill säga en häst kan ha begynnande spatt utan att ha tydliga förändringar på röntgenbilderna.
  
Finns olika teorier
I dag går det inte att säga med säkerhet varför vissa individer drabbas av artros. Det finns teorier om att felaktig benställning som krokhas och kohas, hovkonformation med hög trakt, slitage, hård träning, avlastning/överbelastning på grund av andra problem eller hältor kan påverka utvecklingen av spatt. Ärftlighet är påvisat hos islandshästar och kan föreligga hos andra raser med. Leder med mindre rörlighet och stor belastning, som till exempel den nedersta glidleden i hasen, är mer benägna att utveckla artros än andra leder.
Hästar med spatt kan fungera jättebra. Prognos och användbarhet beror på hur mycket förändringar hästen har och hur ont det gör. En del hästar får återkommande perioder med smärta, andra har mindre besvär. Vissa blir bra fort och för andra kan det ta flera månader. Det är viktigt att lägga upp eventuell behandling, rehabilitering och senare träning och tävling efter hästens förutsättningar.
  
Bra med motion och träning
Om din ponny inte är halt nu är det bra att hålla i gång den med varierad träning och på varierande underlag. Ponnyn ska helst inte ha några längre totala viloperioder utan motion och träning. Man kan ge sommar- och vintervila, men hålla i gång med skritt och lättare joggning ett par pass i veckan under den tiden. Det är bra för att behålla rörlighet i lederna, hålla musklerna lite i trim och behålla muskelstyrka. 
Om ponnyn fortsätter att vara symtomfri kan det ändå vara fördelaktigt att låta din veterinär kolla igenom den en till två gånger per år. Det är bättre att behandla en eventuell ledinflammation i hasen i tid än att låta det gå för långt, då en inflammation i sig är nedbrytande för den redan drabbade leden. Det är inte alltid så lätt att veta exakt när ponnyn börjar få ont, det kan komma lite smygande och är inte alltid så tydligt.
En sak man kan tänka på är att om det börjar kännas som att det tar längre och längre tid att värma upp, då är det dags att kolla upp haserna igen. Andra tecken kan vara att ponnyn har svårt att hålla rätt galopp, går i korsgalopp eller inte vill fatta en viss galopp. Den kan också ha svårare och vara mer ovillig att sätta under sig i svängar eller avsaktningar. Är ponnyn halt nu är det bra att ta hjälp av din veterinär, detta för lägga upp en individuell plan och behandling.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
Lié Numar OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Rosendahl Numar:

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar