Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som har flera, konstiga symptom

Hej! Jag har ett sto på 14 år som på senaste tiden sen det började bli grönt ute i hagen fått olika problem. Hon svullnade upp ordentligt i ett bakben och fick då medicin för svullnad. Gick ner lite grann men inte helt och sen i samband med det konstatrade veterinären att hon hade svullna lymfkörtlar men sa att det inte var något eftersom hon inte har feber. Och nu har även hennes andra bakben svullnat lite och även märkbart i frambenen. har inga problem att gå eller springa och visar inte smärta eller hälta. Och för ca 3 dagar sen hade hon ett jätte svullet öga och ett sår i samband. Finns inget som visar på att såret har blödigt och det finns inget hon kan ha skadat sig på som ger det där såret. Kan det vara att hon svullnat så mkt pga något att huden brustit? Sen har jag på¨senare veckan upptäckt att hon börjat kissa inne boxen jätte mycket, utan att dricka märkbart mkt vatten. Kan hon vara allergisk mot något eller ha någon brist på något? Mvh/Johanna

Maria Wikströms svar:

Hej Johanna!

När en häst svullnar kraftigt runt ett öga är det bäst att låta en veterinär undersöka hästen fort för att konstatera om själva ögat är skadat. I så fall behöver hästen behandling på en gång för detta. Hästen kan ha skadat sig på vad som helst, det är långt ifrån alltid man kan få veta vad som orsakat ett sår.

En häst kan få svullna ben av många olika orsaker. Foderomställningar kan göra att hästen sväller i benen liksom olika infektioner och överkänslighetsreaktioner och olika skador.
Om hästen mår bra och rör sig bra och inte är lös i magen kan du nog avvakta ett tag när det gäller bensvullnaden, annars kan det vara bra att låta en veterinär undersöka hästen.

När hästen äter mycket grönt gräs får den också i sig mycket vätska, detta kan vara anledningen till att hon kissar mycket när hon äter gräs. Om hon inte äter så mycket gräs och ändå kissar mycket finns det blodprov man kan ta för att se att njurarna fungerar som dom ska.

Hälsningar
Maria Wikström


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Maria Wikström:

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.