Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som lyfter ben snabbt

Hej! Min häst lyfter hans ena bakben väldigt högt och väldigt snabbt. Han slappnar av relativt fort. Har lite besvärligt att backa. Han har det jobbigt när han måste ha benet lyft länge, typ skoning. Enligt massör har han spänningar i det knäet, kors och länd, rygg bra. Han får nu regelbunden massage.Vid ridning tappar han det bakbenet ibland och har svårt att bära sig på det benet. Han är besiktigad vid köp och ingen anmärkning på detta. Enligt flera lider han troligen av shivering eller patellaupphakning. Vad är skillnaden på dessa? Tack! Emelie

Maria Wikströms svar:

Hej!
  
Typiskt för shivering är att när man ska lyfta ett bakben på hästen så lyfter den benet fort och okontrollerat. Oftast vibrerar hästen i benet och ibland i svansen. Sedan kan den oftast slappna av, men ibland återkommer skakningarna på upplyft ben.
Man vet inte vad shivering beror på, det är en ofrivillig rörelse hästen inte kan kontrollera. Oftast är hästen inte halt eller har några ridbarhetsproblem av detta. Problemet kan ibland förvärras över tid, men ibland förbli oförändrat.
  
Vid patellaupphakning låses knäskålen fast helt eller delvis, och lossnar igen om hästen backas (eller så lossnar fastlåsningen helt av sig själv).
Det är ett ligament som är lite för kort och därför kan inte knäskålen röra sig som den ska. Detta problem blir många gånger bättre om muskulaturen tränas upp.
Vid en typisk patellaupphakning låser benet fast sig i sträckt läge och hästen kan inte böja det, backar man hästen släpper det och den kan röra sig normalt. Symtomen syns mest när hästen har stått still på box.
I lindriga fall syns bara en liten ”knyck” i steget utan att knäskålen låses fast helt. Hästar med detta problem kan i vissa fall visa hälta till och från.
  
Jag tycker att du ska låta en hästspecialiserad veterinär undersöka din häst för att avgöra vad problemet är. Din beskrivning är inte entydig så det krävs en undersökning med rörelsekontroll, eventuellt även med ridprov för att veta vad problemet beror på.
  
Hälsningar
Maria WikströmOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Maria Wikström:

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.