Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur behandla vanliga åkommor på betet?

Jag har ett par frågor om åkommor som man ofta ser på hästar under betessäsongen. Svansklåda – hur tar man hand om den på bästa sätt? Förebygga? Rinnande ögon – när ska man kontakta veterinär? Hur och med vad gör man rent? Stora bromsbett – hur rengöra och hålla efter dem?

Maria Wikströms svar:

 

Rinnande ögon: Om en häst kniper med ett öga eller är svullen runt ett öga eller om det bara rinner från ett öga ska man kontakta veterinär samma dag. Det kan vara en skada som kräver akut behandling, ögonskador ska inte vänta.

Om man vet att hästen är lite känslig för flugor med mera och kan bli lite kletig i båda ögonvrårna kan man prova att rengöra med koksalt och sätta på en flughuva eller liknande, men om det inte blir bättre på någon dag så låt en veterinär undersöka hästen.

 

När det gäller hovar så är ju fukt – vatten det mest naturliga.

Det är mycket individuellt från häst till häst vad man tycker fungerar i fråga om hovprodukter så man får prova sig fram om det inte hjälper med vatten/fukt.

 

Bromsbett – om det rinner sårvätska och betten blir infekterade så är det vanlig sårvård som gäller – desinficerande lösningar. Finns det mycket insekter kan ett insektstäcke vara bra.

 

Svansklåda kan bero på olika saker, inälvsparasiter (t.ex. springmask).  En del hästar får klåda av allergi mot knott men då brukar även manen drabbas. Om klådan beror på insektsöverkänslighet är insektstäcken bra men det finns även olika preparat på hästsportaffärer och hjälper inte det kan även klådstillande läkemedel behövas.

Vänliga hälsningar

Maria WikströmOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Maria Wikström:

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar