Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan jag ge hästen paraffinolja vid kolik?

Hej!

Paraffinolja sägs vara bra vid kolik. Jag undrar om det gäller både för gas- och förstoppningskolik. Hur mycket ska man ge åt gången, har hört allt från 1 dl till 5 liter olja. Ska oljan ges "som den är" eller blandas med någon del vatten? Kan det medföra några risker att använda sig av det utan att rådfråga veterinär först?

Hälsningar,
Undrande hästägare


Maria Wikströms svar:

Hej!

Paraffinolja är bra vid förstoppningar då den inte tas upp av tarmen utan passerar ut med träcken och gör den mjukare. Om man har en konstaterad förstoppning brukar veterinären ge paraffinolja och vatten via en sond direkt ned i magsäcken och mängden kan variera. Några liter vatten och 1-2 liter paraffinolja är nog ganska vanligt (till en häst på ca 400-600 kg) men som sagt, det finns inte någon exakt dos utan det är från fall till fall.

Om hästen får kolik bör man inte ge paraffinolja utan att en veterinär har undersökt hästen. Oljan kan ställa till problem om hästen har magsäcksöverfyllnad eller tarmomvridning med mera. Viktigt är att hästen får i sig vätska för att undvika förstoppningar. Kolla hans vattenkopp, att det är ett bra flöde och att den alltid är ren.

Vänliga hälsningar,
MariaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Maria Wikström:

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar