Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan jag ge hästen paraffinolja vid kolik?

Hej!

Paraffinolja sägs vara bra vid kolik. Jag undrar om det gäller både för gas- och förstoppningskolik. Hur mycket ska man ge åt gången, har hört allt från 1 dl till 5 liter olja. Ska oljan ges "som den är" eller blandas med någon del vatten? Kan det medföra några risker att använda sig av det utan att rådfråga veterinär först?

Hälsningar,
Undrande hästägare


Maria Wikströms svar:

Hej!

Paraffinolja är bra vid förstoppningar då den inte tas upp av tarmen utan passerar ut med träcken och gör den mjukare. Om man har en konstaterad förstoppning brukar veterinären ge paraffinolja och vatten via en sond direkt ned i magsäcken och mängden kan variera. Några liter vatten och 1-2 liter paraffinolja är nog ganska vanligt (till en häst på ca 400-600 kg) men som sagt, det finns inte någon exakt dos utan det är från fall till fall.

Om hästen får kolik bör man inte ge paraffinolja utan att en veterinär har undersökt hästen. Oljan kan ställa till problem om hästen har magsäcksöverfyllnad eller tarmomvridning med mera. Viktigt är att hästen får i sig vätska för att undvika förstoppningar. Kolla hans vattenkopp, att det är ett bra flöde och att den alltid är ren.

Vänliga hälsningar,
MariaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Maria Wikström:

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar