Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada


Publicerat: 2019-12-09

Hej! Min häst har diagnostiserats med hyfsat mild "proximal suspensory desmitis" i båda bakbenen, den har fått stötvågsbehandling i tre omgångar och en steroidinjektion. Jag har blivit tillsagd att börja rida honom i skritt nu, men undrar om det kan vara värt att ställa av honom något år för att ge det en bättre chans att läka?
  
Detta var ingen akut skada utan resultat av långvarig överansträngning (gick tidigare fälttävlan på hög nivå). Jag hittar mest information om akuta senskador på nätet. Veterinären sa att om ovanstående behandling inte hjälper kan han opereras, men finns det chans att vila också hjälper? Eller läker inte denna typ av förslitningsskada spontant? Han hade en störning i fibermönstret och lite förstorade senor på ultraljudet. Hästen har gått ute i hagen som vanligt men har inte ridits under behandlingen.


Lié Rosendahl Numars svar:

Hej!
  
I vissa fall kan lång vila hjälpa, men det brukar vara bättre att försöka komma i gång med konvalescensträning så snart hästen är ohalt. Detta främjar cirkulationen i området och de nya fibrernas elasticitet, samt att det är bättre för hästen att bibehålla muskelstyrka och kondition. Det är dock en hårfin avvägning när fibrerna är redo för belastning och hur mycket belastning de tål. Därför är det bra att ha kontinuerlig kontakt med sin veterinär även under konvalescensperioden och om möjligt komma på återbesök varje eller varannan månad för uppföljning. 
  
Förutom kontroll med ultraljud kan man även komplettera undersökningen med UTC, ultrasound tissue characterization. Med UTC kan man se mer i detalj i vilken fas i läkningsprocessen skadan är, med vilken typ av fibrer den läker och se hur gaffelbandet ”mår”. Har man scannat skadan med UTC från början och har möjlighet att göra uppföljande undersökning vid senare återbesök, kan det vara lättare att säga när strukturen är redo för belastning eller hur den tål påbörjad belastning. 
  
Syftet med behandling och en bra konvalescensplan är att man vill att de skadade fibrerna ska läka så bra som möjligt. De kommer aldrig att återfå sin ursprungliga elasticitet och hållbarhet, men om man skapar bra förutsättningar kan de i många fall läka tillräckligt bra. Om ni inte redan gjort det är det bra att prova med sjukbeslag, för att avlasta skadan. Det kan behövas fler behandlingar med stötvåg. Vissa skador lämpar sig för behandling med injektioner lokalt i skadan. Ibland kan skelettet i området vara påverkat och behöva behandling och i vissa fall kan man prova med operation.
  
Sen finns det tyvärr alltid faktorer som man inte kan påverka, som till exempel hur hästen belastar sitt ben eller vad den gör i hagen. Men i den bästa av världar där hästen sköter sig bra i sin hage, med rätt behandling och kontrollerad träning, blir många skadade gaffelband funktionella igen.
  
Lycka till!
Hälsningar 
Lié
  

Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Lié Rosendahl Numar:

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar