Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hindrar jodopax såret från att läka?

Hej!
 
Jag har en fråga som gäller användning av jodopax. För cirka tio år sedan fick min dåvarande häst ett brännsår på hasen. Vi tvättade såret med jodopax, såret såg fint ut men ville inte riktigt läka. När vi kontaktade en veterinär förklarade denna att jodopax förhindrar cellnybildning. Vi använder i princip aldrig jodopax sedan dess.
 
Vid diskussioner kring jodopax säger många att det "dödar de goda/bra bakterierna". Vad betyder detta? Vilka bakterier pratar man om då? Har aldrig hört talas om något liknande när det gäller sår på människor? Vad har det med cellnybildning att göra, det är väl ändå det som krävs för att såret ska läka?
 
Vore väldigt tacksam för ett utförligt svar på frågan! Alltså varför jodopax inte ska användas, när det ska användas etcetera. Ni får gärna använda lite mer naturvetenskapliga förklaringar/termer!
  
Tack på förhand
/Jenny

RDS Helsingborgs svar:

Hej!
 
Sårskador på häst är alltid kontaminerade med smuts och bakterier. För att såret ska läka optimalt måste smuts avlägsnas och infektion förhindras.
När det gäller synlig smuts, som till exempel grus, fungerar ljummet vatten från vattenslangen bäst. Ivrigt skrubbande med tvål gör ofta bara att smutsen tränger djupare in i vävnaden.
  
Bakterier finns överallt i omgivningen och på huden. När huden skadas kommer bakterier in i såret. Blod och skadad vävnad fungerar som näringssubstrat till bakterierna som snabbt förökar sig och orsakar infektion, vilket hämmar sårläkningen. Jod är ett desinfekterande preparat som minskar mängden bakterier genom att döda dem och hämma deras tillväxt.
 
I hög koncentration är jod skadligt för hudceller och blodkroppar som behövs för sårläkningen. Jod ska därför spädas till en lösning på 0,02 - 0,1 procent innan det används för desinfektion av sår.
Om en häst får en akut sårskada kan djurägaren spola rent med vattenslang, skölja med 0,02 - 0,1 procent jodlösning och lägga ett skyddande bandage innan hästen undersöks av veterinär som beslutar om vidare behandling av sårskadan.
 
Mvh
Anna Johansson Öhman
Leg.vet, MS, Dipl ACVIM (=amerikansk speciallist i hästens medicinska sjukdomar)


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar