Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som kommit i olag med sin pälssättning

Hej,
 
Jag har en häst som har kommit i olag med sin pälssättning, han fäller och lägger på vinterpäls i juli när det börjar mörkna, i september har han jättetjock päls, för att sedan börja fälla vinterpälsen i februari. I år började han dessutom lägga på täckhår vid den tiden, vi hade väldigt kallt.
 
Hästen går ute cirka 12 timmar per dag med täta utfodringar. Han är fint musklad, är pigg och arbetsvillig. Min fråga; jag har hört talas om ljusterapi, att man kan sätta in en lampa i stallet och på så sätt förlänga dagen några timmar. Vilken styrka på lampa? Hur länge? Året runt? Eller finns det kanske någon hemsida där jag kan läsa mer om detta?
 
Mvh
Hillevi


RDS Helsingborgs svar:

Hej Hillevi,
 
Utan mer information om hästen (ålder, ras, utfodring, användning etcetera) är det svårt att spekulera om orsakerna till hästens problem. Vi rekommenderar att en veterinär får undersöka hästen för att se om den har tecken på bakomliggande sjukdom. Det kan även vara aktuellt att se över utfodringen (foderrådgivare). 
 
Ljusterapi används av en del uppfödare för att få ston tidigare i brunst på vårvintern. Vi har ingen erfarenhet av ljusterapi till häst med pälsproblem.
 
Vänliga hälsningar,
Regiondjursjukhuset HelsingborgOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar