Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan udda rörelsemönster bero på ryggont?

Hej!
 
Jag har en fyraårig shettis som jag har börjat köra in. Han hade redan från början ett något udda rörelsemönster, tänkte inte så mycket på det då, men nu har det utvecklats till något som ser ut som hälta diagonalt - höger fram och vänster bak. Men han är ohalt på böjprov. Hästen tar kortare steg med vänster bak och i skritt slår han upp huvudet. Inte i varje steg, och i trav syns det knapp. Kan det då komma från ryggen?
 
Tacksam för svar
MVH Helena


RDS Helsingborgs svar:

Hej Helena,
 
Först saknas en del information i din fråga. Visar ponnyn besvär enbart vid arbete eller även vid hand? Ett avvikande rörelsemönster kan vara relaterat till dåligt anpassad utrustning eller besvär med bettet. Det är inte heller ovanligt att hästar har en svagare och en starkare sida, precis som människor.
 Bortsett från detta vill jag hävda att få unghästar som inte är satta i arbete lider av ryggbesvär. Dessutom använder du din ponny till körning, vilket enligt min uppfattning generellt ger färre ryggproblem än ridning.
 
Du nämner i ditt brev att ponnyn är en shetlandsponny och endast är fyra år. Det finns ärftliga besvär som är vanligare på Shetlandsponnyer än andra raser, bland annat problem med artoser (kroniska, tillväxtrelaterade defekter i leden) i bog och höft. Även knäproblem med så kallad patella-upphakning är vanligt hos shettisar.
 
Jag rekommenderar att du kontrollerar din ponny på en hästklinik. Om ponnyn då är ok kanske den bara behöver balanserat arbete för att stärka sig.
 
Lycka till!
 
Med vänlig hälsning
Johan Lenz
Veterinär på Regiondjursjukhuset HelsingborgOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar