Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Går det att stärka immunförsvaret med foderjäst?

Hej!
 
Jag har nyligen (för cirka en månad sedan) köpt en unghäst från Lettland på 3,5 år. Han anlände med svår mugg, rasp och begynnande lymfangit. Det där har jag behandlat med hjälp av veterinär så framtiden ser ändå rätt ljus ut.
Nu till min fråga. Han har en del kvarvarande hudproblem, så jag vill stärka upp hans immunförsvar. Därför har jag köpt foderjäst för mag-tarm (inget tillsatt b-vitamin) för att stimulera hans mage och tarm. Är detta bra? Finns det något mer jag kan göra?


RDS Helsingborgs svar:

Hej,
 
Mugg och rasp innebär infektion i huden i karleden och nedre delen av benen. Infektionen kan vara orsakad av bakterier som normalt finns på huden. För att dessa bakterier ska orsaka hudinfektion krävs att hudens normala skyddsmekanismer är skadade. Smuts och fukt kan till exempel göra att det bildas sprickor i huden som bakterierna kan ta sig igenom. Vidare finns speciella bakterier, svampar och parasiter som kan orsaka hudinfektion utan att huden är skadad.
 
Behandlingen går ut på att behandla infektionen med desinfekterande lösning lokalt och i vissa fall med allmän antibiotika. För att minimera risken för ytterligare problem är det viktigt att hästen hålls ren och torr om benen. I vissa fall måste hovskägget klippas för att huden ska få luft. Schampo med chlorhexidin är lämpligt som desinfekterande rengöring om hästen blivit smutsig.
 
Det finns olika preparat på marknaden som uppges stärka immunförsvaret. Huruvida de verkligen har effekt är inte helt säkerställt, men teoretiskt är det en god idé att försöka stärka hästens immunförsvar. Foderjäst förbättrar hästens tarmflora och därmed indirekt matsmältningen. Hästen utnyttjar därmed fodret bättre och får i sig fler näringsämning. Detta innebär vidare att allmänt god omvårdnad med högkvalitativt foder, lagom motion och bra parasitkontroll ger hästen god kondition och därmed förutsättningar för ett starkt immunförsvar.
 
Mvh
Anna Johansson, leg vet, MS, Diplomate ACVIM (= amerikansk specialistexamen i hästens medicinska sjukdomar)


Om veterinär Anna Johansson
Anna är överveterinär i hästmedicin på djursjukhuset i Helsingborg. Hon jobbar framför allt på vårdavdelningen.

Utbildning:
- Master of Science med inriktning på hästmedicin och farmakologi, North Carolina State University, 2002.
- Residency i hästmedicin, North Carolina State University, 2005.


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar