Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur ska en femåring som tävlat mycket vila?

Hej!
 
Jag har ett femårigt sto som jag tävlar hoppning med. Hon har gått relativt mycket i år, från 1 m-klasser till 1,20 och gick även Falsterbo i år. Hon har presterat mycket bra och är fortfarande glad, pigg och positiv vid träning och tävling. Nu tänkte jag ge henne en längre vila (6 till 8 veckor) och skulle vilja veta om det är bättre att "ställa av" henne helt från en dag till en annan eller om det är bättre att "varva ned", det vill säga rida färre och färre dagar i veckan utan större prestation (rida ut, jogga osv).
 
Undrar även om 6-8 veckors vila är en sund idé för en femåring som varit igång och tävlat större delen av året utan längre vilopauser (inget bete eller liknande), eller bör jag ge henne längre vila? Hon har haft ett par 2-veckors pauser under året, till exempel efter Falsterbo, för att hålla henne motiverad och positiv. Detta har fungerat bra och hon är frisk och fräsch och glad!
 
Tack på förhand!
Mvh Emma

RDS Helsingborgs svar:

Hej!
 
En ordentlig vila är bra för hästen mentalt, men det är även viktigt rent fysiskt - speciellt för en ung häst som fortfarande växer. Fri motion i en stor hage är det absolut bästa. Sex till åtta veckor känns helt lagom till en frisk och pigg häst. Då hinner hon vila utan att tappa alltför mycket kondition.
 
Om en häst vilar mindre än två månader tar det i allmänhet lika många veckor att komma tillbaka i kondition som hästen har vilat. Vilar hästen längre än två månader kan det ta betydligt längre tid. Det är bättre att varva ner successivt än att ställa av plötsligt. Speciellt om hästen är hetlevrad kan den behöva lite tid för att gå ner i varv.
Foderstaten måste anpassas till den lägre aktivitetsnivån, och för att minska risken för kolik i samband med foderbyte och minskad aktivitet är det bättre om detta sker successivt.
 
Mvh,
Anna Johansson Öhman Leg.vet, MS, Dipl ACVIM (=amerikansk speciallist i hästens medicinska sjukdomar)OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar