Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur påverkas hästen av att transporteras med flyg?

Hejsan! Jag undrar om hur det går för hästar att flyga? Hur dom påverkas och om det finns några risker med att transportera hästar med flygplan?

RDS Helsingborgs svar:

Hej!
 
Det går normalt sett bra att transportera hästar med flyg. Flygbolagen har olika rutiner och regler för vad som gäller vid transport av hästar. Det är givetvis viktigt att hästen är van vid att resa och är van vid bullriga miljöer och liknande, så att den inte blir skrämd.
 
En specifik risk vid långa transporter av häst, vare sig det gäller flyg eller annat transportmedel, är så kallad transportsjuka. Transportsjuka är en speciell typ av lunginflammation som ses efter långa transporter. Det är en allvarlig form av lunginflammation som ibland leder till avlivning, även om hästen behandlas medicinskt under en lång period.
 
Det är framför allt uppbindning under transport som är problemet. När hästen står med huvudet högt hela tiden hämmas luftvägarnas naturliga förmåga att göra sig av med inandade bakterier och partiklar. Risken för transportsjuka minskar alltså om hästen ges möjlighet att sänka huvudet under vissa perioder.
  
Mvh
Anna Johansson Öhman
Leg.vet, MS, Dipl ACVIM (=amerikansk speciallist i hästens medicinska sjukdomar)OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar