Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur påverkas hästen av att gå mycket med täcke?

Hej!
 
Jag är lite nyfiken på om det finns några vetenskapliga studier av hur hästen påverkas av att ha täcke på sig, i den omfattning som många hästar har idag? Fler och fler hästar går ju med täcke under större delen av dygnet och också under en stor del av året.

1. Vet man hur produktionen av D-vitamin påverkas? En stor del av kroppen täcks ju och det blir endast en mindre del (halsen) som exponeras för solens strålar. Räcker den ytan till ändå?

2. Vet man om och i vilken grad bogfrihet, muskler och rörelser påverkas av att hästarna har på sig ett täcke? Täcket erbjuder ett visst motstånd runt bogarna (även om det i övrigt ligger bra och inte ger skav etcetera)?
 
Vänliga hälsningar
Eva Marie


RDS Helsingborgs svar:

Hej Eva Marie!
 
1. Vitamin D produceras i huden med hjälp av solljuset och ingår som en viktig del av kroppens kalcium- och fosfatomsättning, vilket i sin tur är viktigt för omsättningen av benvävnad. Vitamin D tas även upp i tarmen. Det finns tyvärr inte så mycket vetskap om produktionen och omsättningen av vitamin D i hästen. Man vet dock att jämfört med andra djurarter ligger hästens koncentration av vitamin D i blodet ganska lågt.
De sjukdomar som andra arter, framför allt hund, drabbas av i samband med brist på vitamin D, har inte rapporterats hos häst. Det rör sig om sjukdomar i benvävnaden, som påverkas av dålig balans i omsättningen av vitamin D, kalcium och fosfor. Om hästen får tillräckligt med utevistelse har det med stor sannolikhet ingen större betydelse för produktionen av vitamin D om den har täcke på sig eller inte, även om det blir en mindre del av kroppen som exponeras för solens strålar. Det viktigaste är att den kommer ut i ljuset.
 
2. Det finns delade meningar om hur bra det är för hästen att ha på sig täcke. Hästar tål som sagt kyla mycket bra, faktiskt mycket bättre än värme. Om hästen har täcke är det viktigaste att detta sitter rätt. Om inte det gör det så kan det definitivt påverka framför allt bogens muskler och rörelser negativt, vilket kan leda till problem även när inte täcket är på längre. Men om täcket passar hästen ska det inte ställa till problem med rörelserna. Det är en bra idé att ta hjälp från professionella när man köper ett täcke till sin häst, för att säkra att det passar i storlek till hästen.
 
Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Leg. Vet Christian Pedersen
Regiondjursjukhuset Helsingborg

Om veterinär Christian Pedersen
Ålder: 33 år
Bor: Köpenhamn
Familj: Flickvän
Intressen: Ortopedi (hältutredning), ultraljudsdiagnostik, reproduktion samt benställningar hos föl.
 
 


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar