Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan hältan bero på en sträckning?

Hej!
 
Jag har köpt en häst för precis en månad sedan, som har varit halt sedan dess. Hon är spänd i kroppen och har därför fått massage, efter första behandlingen gick hon bättre. Men efter andra var hon sämre igen, och eftersom vi inte visste vad hältan berodde på avslutade vi behandlingen och lät henne skritta i 1,5 vecka. Hältan syns endast i trav. När jag provade igen haltade hon fortfarande, svårt att säga om det var bättre eller sämre. Lät henne röra på sig i alla gångarter lös i ridhuset och stretchade henne efteråt. Tredje dagen gick hon sämre. Hon är inte varm eller svullen, men lite öm mellan frambenen där det blev bättre efter massagen. Det ser ut som om traven är svårast för henne, men hon går fram bra. Tyckte även att hon markerade i skritt tredje dagen. Kan detta bero på en sträckning eller kan det vara muskelinflammation?
 
Mvh Petra H

RDS Helsingborgs svar:

Hej Petra,
 
Som jag förstår frågan har hästen varit halt sedan köpet. Är hästen besiktigad i samband med försäljningen? Vet ni om den varit halt innan försäljningen? Jag tycker att det är viktigt att hästen genomgår en ordentlig veterinärundersökning snarast för att fastställa orsaken till hältan. Det är mindre troligt att det bara handlar om en sträckning eller muskelinflammation eftersom hon inte har blivit bättre av vila. Visar det sig att det är ett problem som funnits under längre tid kan man överväga att försöka få köpet att gå tillbaka.
 
Med vänliga hälsningar,
Anna Johansson
 
Anna Johansson är Leg. Veterinär, M.S. Dipl. ACVIMOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar