Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Svårbedömd svullnad under hasen

Hej! Jag har ett halvblodssto som aldrig tidigare har haft en skada, men när hon kom in från hagen för en tid sedan var hon tjock under hasen och en bit längs med senorna. Ingen värme, ömmade lite vid palpering, men varken feber eller markering när hon sprang.
  
Vi rådfrågade veterinär som sade att det var senskidan som var överansträng. Nu, ett par månader senare, har hon satts i gång igen och svullnaden är mycket mindre. Men den ökar om hon inte rids, om hon rids med lindor och om man inte spolar benen efteråt. Annars så förblir den "stum", så frågan är vad jag ska göra? Ska jag fortsätta rida trots svullnaden eller bör hon vila mer?

RDS Helsingborgs svar:

Hej,
  
Symtomen du beskriver kan vara orsakade av flera olika problem i området kring hasen och vidare ner längs med senorna. Det kan till exempel vara skada på eller överansträngning av tarsalsenskidan, böjsenor, gaffelband eller övriga mjukdelar i området. Svullnad på hasens bakre yta vid övergången till skenan kallas sedan tidigare för harspatt eller harhas. Det kan ha olika anledningar, där även hästens exteriör - alltså hur hästens has och skena är sammansatt - har betydelse.
  
Vidare kan vissa hästar svullna upp i bakbenen vid byte av foder eller bete, om de av någon anledning inte rör på sig lika mycket som vanligt eller om det ändras mycket i hovvinkeln i samband med skoning. Det är i alla fall ett bra tecken att din häst inte verkar ha varit halt av tillståndet, men om du vill vara säker på vad som är bakomliggande problem bör du få gjort en vidare undersökning av hästen och dess rörelser, till exempel med ultraljudsundersökning av området.
Eftersom hon redan har haft ett par månaders vila tror jag inte att ytterligare vila hjälper speciellt mycket.
  
Vänligen
Anna Öhman, leg vet.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar