Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Sto som beter sig som en "brunstig hingst"

För fyra år sedan köpte jag ett halvblodssto som idag är 14 år. När jag fick hem henne betedde hon sig som en hingst, hon var grov och hade hingstnacke, gick en hel del på bakbenen, ruskade med huvudet, grymtade och morrade. På förra stället gick hon bland valacker och ston, ibland även med fölston och unghästar. Här hos mig delade hon stall och hage med ett gammalt connemarasto.
 
Med tiden blev hon mycket lugnare och musklerna som påminde om en hingsts försvann mer och mer, hon blev mycket femininare. Andra sommaren visade hon även riktiga brunster, några så pass kraftiga att hon blev ganska medtagen. Nu har det gamla connemarastoet lämnat jordelivet och det har kommit en ny häst till stallet. En valack på 14 år. Han har nu varit här i tre månader och mitt sto har ändra beteende totalt.

Hon har fått tillbaka sitt hingstbeteende, slår med frambenen, är på tå och man kan knappt hantera henne. Hon grymtar, frustar och slår med både huvud och framben. Hon beter sig som en "brunstig hingst". Vad kan jag göra för att lindra hennes och mitt besvär, hon är stor (cirka 650 kilo) och grov så det är ganska mycket som far runt okontrollerat. Kan det vara hormonellt, en cysta eller vad kan det bero på? Här hemma har hennes rang alltid varit nummer två.


RDS Helsingborgs svar:

Hej!
 
Orsakerna till att ett sto beter sig hingstigt kan vara flera, men det är bra att utreda om det har medicinska orsaker. En äggstocksföränding kan via hormoner bidra till detta beteende. Således är en gynundersökning med ultraljudsundersökning, samt eventuellt blodprovstagning för att utvärdera hormonernas nivå i blodet, det första jag skulle råda till.
 
Mvh Jacob Herslow
Klinikveterinär Helsingborgs DjursjukhusOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar