Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför svettas min häst så mycket?

Hej,
 
Jag undrar varför min häst svettas så mycket? Hon tränas och rids regelbundet så det är inte bara för att hon inte har någon kondition. Men hon blir alltid mycket svettigare än dom andra hästarna. Varför? Och finns det någon man kan göra för att hon inte ska svettas så mycket?
 
Tack på förhand
/Anna

RDS Helsingborgs svar:

Hej Anna!
 
För att kroppen ska fungera normalt är det viktigt att kroppstemperaturen hålls konstant. På vuxna hästar ligger kroppstemperaturen normalt mellan 37 och 38 ºC. Förmågan att svettas är viktig för att hästen ska kunna göra sig av med överskottsvärme och undvika värmeslag.
 
Hur mycket hästen svettas är individuellt. I de allra flesta fall är det inget man kan påverka, och absolut inget som är farligt för hästen. Hästen förlorar salt och vatten när den svettas, så det är extra viktigt för en häst som svettas mycket att den har tillgång till friskt vatten och salt/mineralsten för att återhämta sig. Tänk även på att tjock päls gör att hästen blir varmare och svettas mer under arbete. I så fall kan det hjälpa att klippa hästen och låta den gå med täcke när det är kallt ute. Om hästen är gammal och har onormalt tjock päls och svettas mycket kan det vara hormonella förändringar som ligger bakom (s.k. Cushings sjukdom). Cushings sjukdom diagnostiseras med blodprov.
 
Distanshästar som rids intensivt i varmt klimat kan få problem med vätske- och elektrolytbalansen p.g.a. kraftig svettning. Under distanstävlingar krävs därför regelbundna veterinärkontroller och ryttarna är mycket noggranna med att erbjuda hästarna vatten och elektrolyter.
 
Med vänliga hälsningar,
Anna Johansson Öhman
Leg.vet, MS, Dipl ACVIM (= amerikansk speciallist i hästens medicinska sjukdomar)OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar