Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Ryggömhet kan bero på både yttre och inre faktorer


Publicerat: 2021-10-25

Hej!
Jag har en häst som har ont i ryggen, vad för slags träning kan jag göra för att hjälpa hästen och bygga upp ryggens muskulatur?


Mälaren Hästkliniks svar:

Hej och tack för din fråga!

För att göra ett bra tränings- och rehabupplägg för en häst som har ont i ryggen måste man först och främst försöka fastställa vad det finns för orsak till smärtan. Det kan finnas flera orsaker till ryggömhet och både inre och yttre faktorer kan spela in.  Det finns strukturella förändringar, till exempel artros och kissing spines som ger ryggsmärta och vissa exteriöra avvikelser gör att hästen lättare får ont i ryggen. Det är även viktigt att man utesluter att hästen inte har någon hälta som sekundärt ger spänningar i ryggen då den inte klarar av att jobba igenom kroppen på rätt sätt.

Första steget till ett bra rehabupplägg är att en veterinär, gärna tillsammans med en sjukgymnast eller annan terapeut, får känna igenom hästen och göra en rörelsekoll, med eventuellt ridprov, för att se vad man har för utgångsläge och eventuella hältor och diagnoser att ta ställning till. Låggradiga hältor, framförallt om de är dubbelsidiga, kan vara svåra för ryttaren att upptäcka själv och det är därför viktigt att man regelbundet låter en veterinär göra en fullständig hältkoll av sin häst. Vid behov kompletteras undersökningen med bilddiagnostik av ryggen, till exempel röntgen och ultraljud, och beroende på fynd så kan det vara aktuellt med en veterinär behandling innan träningen påbörjas. Det finns även internmedicinska bekymmer, till exempel magsår, som kan ge ryggömhet sekundärt. 

Om veterinären inte hittar någon förklaring till ryggsmärtan så är det lämpligt att gå vidare och titta på de yttre faktorerna. Är det något i utrustningen som inte sitter optimalt? Är det något i ryttarens sits som gör att hästen blir spänd i ryggen? Eller är det något i träningsupplägget och formen som hästen jobbar i som förklarar att den får ont?

När man väl kommit så långt att man hittat en förklaring till hästens symptom så är det dags att tillsammans med sjukgymnast utforma ett rehab- och träningsupplägg för hästen. Upplägget anpassas individuellt och varierar beroende på vad utredningen har gett för fynd men grunden är att man vill stärka hästens coremuskulatur, det vill säga den muskulatur som stabiliserar ryggen. Genom att hästens bukmuskulatur kontraheras, i kombination med att höftböjarna aktiveras, så kan den komma upp med ryggen och får en ökad rörelse genom överlinjen. I regel handlar det om en period med avsutten träning för hästar med ryggbesvär genom till exempel ”powerwalks”, tömkörning eller longering där man strävar efter att hästen ska söka sig framåt-nedåt och sträcka ut överlinjens muskulatur. Hjälpmedel så som Equiband och kinesiotape kan hjälpa till att aktivera hästens bukmuskulatur men det är viktigt att sådan utrustning provas ut i samråd med veterinär då aktiveringen av nya muskelgrupper faktiskt kan framkalla hältor hos vissa hästar. Som komplement kan man med fördel lägga till arbete över bommar, klättring och i vissa fall vattenbandsträning för att hjälpa till att aktivera hästens bakdel, rygg- och bukmuskulatur. Generellt under rehaben, om man inte har hältor som begränsar, så rekommenderas arbete i galopp snarare än trav då galoppen är den gångart som aktiverar ryggens rörlighet mest.

När det väl är dags att sitta upp på hästen igen så är det viktigt att man behåller fokus på hästens core så att den kan bära upp sin ryttare på ett bra sätt. I början är det arbete i lätt sits, och främst galopp som gäller innan man lägger till travarbete och så småningom, om allt går bra, nedsittning. Om man har en häst som haft ont i ryggen så är det viktigt att man som ryttare reflekterar över vad man behöver ändra så att man inte återgår till exakt samma system som gjorde att hästen fick ont i ryggen från början. Det är bra att ta hjälp av en utbildad tränare eller ridlärare som kan ge rätt support från marken och att hela hästens team bestående av ryttare, tränare, veterinär, sjukgymnast, equiterapuet, hovslagare, sadelutprovare som har en dialog med varandra för att ge ekipaget så bra förutsättningar som möjligt att lyckas. 

Hoppas det här svaret  kan vara till hjälp i din fortsätta träning med din häst, lycka till!

Med vänlig hälsning,
Tobias Wrangberg, Legitimerad veterinär, Mälaren Hästklinik

Fler frågor och svar från Mälaren Hästklinik:

Mälaren Hästklinik


Mälaren Hästklinik AB arbetar med ortopedi, bilddiagnostik, tandvård, rehab och internmedicin. De har ett hästsjukhus med akutmottagning i Sigtuna samt kliniker i Hölö, Linköping, Vallentuna och på Runsten. De har också mottagning på Skästa, Västerås och mobil verksamhet i Stockholm-Uppsala-området. Här svarar deras veterinärer på era frågor. 
Till Mälarens HästklinikStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar
Övningar för att stärka hästens ena bakben
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar
Övningar för att stärka hästens ena bakben
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.