Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Studier kring uringvägsinflammation på häst

Hej! Min häst har nyligen diagnostiserats med idiopatisk hemorrhagisk cystit. Vad jag förstod på veterinärerna är detta relativt ovanligt, vilket har gjort det svårt för mig att hitta mer information om det. Jag undrar om det finns tidigare forskning och studier gjorda som det går att ta del av?


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det finns en relativt ny artikel från 2018, "Equine idiopathic hemorrhagic cystitis: Clinical features and comparison with bladder neoplasia: Smith", som beskriver idiopatisk hemorrhagisk cystit (det vill säga en blodig urinvägsinflammation) som din häst drabbats av.
Det är sant att det hittills har varit ovanligt med urinvägsinfektion/-inflammation hos häst. Ofta finns det en bakomliggande orsak som urinsten eller någon form av nybildning/tumör.
  
I artikeln hänvisas dock till att man har sett ett ökat antal idiopatiska hemorrhagiska cystiter som inte har någon av dessa bakomliggande orsaker. Och som har blivit bra på behandling med antiinflammatorisk medicin och antibiotika. Man har dock inte lyckats odla fram några bakterier vid provtagning.
Man vet inte varför dessa inflammationer uppstår eller varför frekvensen har ökat. Hos många andra djurslag är stress i miljön eller beteendeförändringar en bidragande orsak, men man kan inte säga ännu om det är orsaken till hästarnas inflammationer. Det är god prognos hos de djur som behandlas och där man inte hittar någon annan, bakomliggande orsak.
   
Lycka till med din häst!
/HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar