Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Studier kring uringvägsinflammation på häst


Publicerat: 2019-08-29

Hej! Min häst har nyligen diagnostiserats med idiopatisk hemorrhagisk cystit. Vad jag förstod på veterinärerna är detta relativt ovanligt, vilket har gjort det svårt för mig att hitta mer information om det. Jag undrar om det finns tidigare forskning och studier gjorda som det går att ta del av?


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det finns en relativt ny artikel från 2018, "Equine idiopathic hemorrhagic cystitis: Clinical features and comparison with bladder neoplasia: Smith", som beskriver idiopatisk hemorrhagisk cystit (det vill säga en blodig urinvägsinflammation) som din häst drabbats av.
Det är sant att det hittills har varit ovanligt med urinvägsinfektion/-inflammation hos häst. Ofta finns det en bakomliggande orsak som urinsten eller någon form av nybildning/tumör.
  
I artikeln hänvisas dock till att man har sett ett ökat antal idiopatiska hemorrhagiska cystiter som inte har någon av dessa bakomliggande orsaker. Och som har blivit bra på behandling med antiinflammatorisk medicin och antibiotika. Man har dock inte lyckats odla fram några bakterier vid provtagning.
Man vet inte varför dessa inflammationer uppstår eller varför frekvensen har ökat. Hos många andra djurslag är stress i miljön eller beteendeförändringar en bidragande orsak, men man kan inte säga ännu om det är orsaken till hästarnas inflammationer. Det är god prognos hos de djur som behandlas och där man inte hittar någon annan, bakomliggande orsak.
   
Lycka till med din häst!
/Hanna
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar