Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad är bästa behandlingen mot strålröta?


Publicerat: 2021-01-24

Hej!

Vad är bästa behandlingen mot strålröta? Har en häst som under den blöta årstiden väldigt lätt får strålröta i sina framhovar. Är noga med rengöring och att han ska ha en torr box inne samt lägger på tjära på problemområdet, men det är ju omöjligt att skydda sig från hagens blöta lera. Finns det något man kan göra för att förebygga strålröta? Något man kan ge hästen under sommarhalvåret som kan ge hovarna bättre motståndskraft sen när leran väl kommer?


Hanna Borgs svar:

Hej,

Det finns tyvärr mig veterligen inget preparat man kan förebygga strålröta med.

Det bästa är att man ber hovslagaren hålla noga koll och verka rent vid tecken på röta och att man precis som du gör ser till att hästen kan stå torrt inne. Har man stora problem med kraftigt leriga hagar så finns det ju olika lösningar som att grusa upp, mattor mm där det är som lerigast. Annars får man helt enkelt ha hästen i en paddock/grushage den allra värsta årstiden om man inte har något annat alternativ. Som tips för att komma åt och rengöra om strålfårorna blir djupa är att ta en gasbinda och vika några gånger så att man får lagom med tjocka remsor att dra fram och tillbaka i strålfårorna.

Det finns diverse olika preparat man kan prova att behandla med, allt från tjära, trush buster till kopparsulfat och salicylsyrapulver. Tänk på att vissa preparat kan vara giftiga för miljön som tex kopparsulfat så diskutera med din hovslagare eller veterinär för att komma fram till en behandlingsstrategi som passar dig och din häst.Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Håller sig hästen varm med mat? Eva Dahlström svarar
Köpa häst från dödsbo
Eva Johansson svarar

Fodra före eller efter ridning?

Eva Dahlström svarar
När hoppa in en unghäst?
Victoria Almgren svarar
Vad är det för skillnad mellan betfor och mash?
Eva Dahlström svarar
Vad är bästa behandlingen mot strålröta?
Hanna Borg svarar
Tips för spänd häst inne på hoppbanan
Victoria Almgren svarar
Hur lära en hopphäst att gå i förvänd galopp?
Nina Bengtsson svarar