Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad är bästa behandlingen mot strålröta?


Publicerat: 2021-01-24

Hej!

Vad är bästa behandlingen mot strålröta? Har en häst som under den blöta årstiden väldigt lätt får strålröta i sina framhovar. Är noga med rengöring och att han ska ha en torr box inne samt lägger på tjära på problemområdet, men det är ju omöjligt att skydda sig från hagens blöta lera. Finns det något man kan göra för att förebygga strålröta? Något man kan ge hästen under sommarhalvåret som kan ge hovarna bättre motståndskraft sen när leran väl kommer?


Hanna Borgs svar:

Hej,

Det finns tyvärr mig veterligen inget preparat man kan förebygga strålröta med.

Det bästa är att man ber hovslagaren hålla noga koll och verka rent vid tecken på röta och att man precis som du gör ser till att hästen kan stå torrt inne. Har man stora problem med kraftigt leriga hagar så finns det ju olika lösningar som att grusa upp, mattor mm där det är som lerigast. Annars får man helt enkelt ha hästen i en paddock/grushage den allra värsta årstiden om man inte har något annat alternativ. Som tips för att komma åt och rengöra om strålfårorna blir djupa är att ta en gasbinda och vika några gånger så att man får lagom med tjocka remsor att dra fram och tillbaka i strålfårorna.

Det finns diverse olika preparat man kan prova att behandla med, allt från tjära, trush buster till kopparsulfat och salicylsyrapulver. Tänk på att vissa preparat kan vara giftiga för miljön som tex kopparsulfat så diskutera med din hovslagare eller veterinär för att komma fram till en behandlingsstrategi som passar dig och din häst.Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.