Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad är kvickdrag?


Publicerat: 2021-01-10

Hej! Vad är kvickdrag? Har för mig att det har något med hästens andning att göra. Och hur vanligt är det att en häst drabbas av kvickdrag?


Hanna Borgs svar:

Hej,

Kvickdrag är ett gammalt namn på vad man i dag kallar ekvin astma. Symtomen vid ekvin astma kan vara hosta i början på ridpassen eller vid utfodring. De drabbade hästarna kan ha förutom hosta även ha tyngre andning och i mer allvarliga fall missljud vid andning och vidgade näsborrar samt lindrigt med näsflöde. Om hästen har haft symtomen en längre tid kan de få en så kallad "kvickdragsfåra" som beror på att bukmuskulaturen blir överansträngd då den måste pressa ut luft ur lungorna.

Hästarna har ofta olika grader av slem i luftvägarna som kan ses vid endoskopi av luftvägarna. Den vanligaste orsaken är damm eller mögelöverkänslighet som skapar en inflammation i de nedre luftvägarna.

Behandlingen består framför allt av miljöåtgärder samt antiinflammatorisk medicin (kortison) i någon form som även kan kompletteras med luftrörsvidgande och slemlösande medicin. Luftvägsproblem är, näst efter rörelseapparaten, den största anledningen till nedsatt prestation hos hästar. Att en häst hostar till enstaka gång är inte konstigt men man ska vara observant på om hostningen tenderar att komma vid samma tillfälle varje gång exempelvis vid fodring eller i samband med ridning och då ska man inte avvakta för länge innan man kontaktar veterinär för undersökning eller rådgivning.Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur lära en hopphäst att gå i förvänd galopp?
Nina Bengtsson svarar
Tips på stärkande dressyrövningar
Nina Bengtsson svarar
Vad är kvickdrag?
Hanna Borg svarar
Finns inga lagregler om detta med förebyggande karantän vid ny häst i stallet
Eva Johansson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Steg för steg - byta galopp
Nina Bengtsson svarar
Sto som blir väldigt påverkad av sin brunst
Hanna Borg svarar
Hur säkerställer man hästens tuggbehov?
Eva Dahlström svarar
Råd om vintervila och stärkande hoppövningar
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar