Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Veterinär

Vad är "snoppstenar"?


Publicerat: 2023-02-06

Jag funderar på om ni inte skulle göra en beskrivning om "snopp-sten". Jag hade för några år sedan turen att lära mig att se när valacker har problem med det och kunna hjälpa dem ta bort stenarna. Tyvärr tror jag att det är få hästmänniskor som har den kunskapen. Vad är ”snopp-sten” och hur märker man att sin valack lider av det? Vad kan man som hästägare göra och när behöver man söka vård?


Hanna Borgs svar:

Hej!
Så kallad ”snoppsten” eller smegmasten bildas av att det ansamlas smegma i fossa urethralis det vill säga i lilla gropen i toppen av penis vid sidan av urinrörets mynning. Smegma är en naturlig substans som bildas av huden runt penis och i förhuden och är till för att skydda penis. Smegman kan ansamlas och bilda allt från en liten struktur i storlek av en ärta till en större som en valnöt. Smegmastenen kan bli väldigt hård då vissa salter från urinen kan blandas med smegman och orsaka en stenliknande konsistens. 

Individuell skillnad
Det är väldigt stor individuell variation på mängden smegma som bildas och om hästen blir besvärad av det. Det är ovanligt att hästar blir besvärade av sina smegmastenar men vissa hästar som bildar stora smegmastenar kan bli besvärade. De kan då droppa lite urin alternativt spruta lite snett vid urinering. De kan även ställa sig i urineringsställning för att sedan dra in penis och förflytta sig några meter innan de gör samma igen. De kan också urinera oftare. Vissa hästar bryr sig inte om de får urin på insidan låren medan andra blir irriterade. Ibland kan stora smegmastenar orsaka att hästen drar upp ena bakbenet mot buken eller sparkar vilket kan misstas för tidiga koliktecken.

Smegmastenarna i sig orsakar inte att skapet svullnar utan det finns andra anledningar till det. Till exempel kan svullnad av skapet orsakas av kraftig övervikt, insekter, lever- eller tarmproblem som ger proteinförluster och därmed vätska under buken eller i skapet.

Kan lukta illa
Många hästar tycker inte om när man tar bort smegmastenarna utan man behöver ibland ge dem lugnande för komma åt. Det vill säga man behöver ta en veterinär till hjälp. Det är då bra att samtidigt inspektera penis och skapet så att inga tecken på tumörer kan ses. Detta är extra viktigt om hästen bildar onormalt stora mängder smegma som även luktar illa.

Tvätta inte för ofta
Smegman i sig kan se olika ut, den kan vara torr och flagig eller mer fuktig och lukta lite starkt. Båda varianterna är normalt och det är oftast vi som har problem med förekomsten av smegman och inte hästarna. Om man tvättar skapet för ofta kan det vara skadligt för den normala bakteriefloran. Om man tvättar ska man använda ljummet vatten och ev lite lactacyd, ingen vanlig tvål eller dylikt ska användas då det kan reta.

Med Vänlig Hälsning Hanna Friedrichsen Borg 


Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad är "snoppstenar"?
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Kraftig reaktion på influensavaccin

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 1 2023

– Tema: Med bjudning framåt 
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B

– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.