KG Svensson i dokumentär – som den sista hästkarlen

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2016-06-22

Kika på vår trailer till "Den siste hästkarlen" om KG Svensson, en dokumentär som Runsten Equestrian producerat.

Publicerat av Runsten Equestrian den 21 juni 2016

KG Svensson i dokumentär – som den sista hästkarlen

KG Svensson har gjort allt man kan tänka sig inom ridsporten, kanske är han den sista riktiga ”hästkarlen”. Runsten Equestrian har spelat in en film med tränaren, ryttaren och kusken.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Hej KG, Runsten har gjort en film om dig, hur känns det?
– Haha, ja det kan man ju undra. Hur känns det egentligen? Nej, men det är väl roligt att någon vill uppmärksamma det man gör. Jag och Christopher (MacDermott, som har byggt upp och äger Runsten, reds anm.) är goda vänner sedan länge. Han tog kontakt med mig när han hade köpt gården och vi har hjälpt varandra sedan dess. Han gör mycket för svensk ridsport, men blir inte alls så uppmärksammad för det som han borde.
– När de kom på idén om att göra en film om mig var jag först lite tveksam. Det finns en tradition inom svensk ridsport att man inte ska framhäva sig själv. Man ska liksom inte berömma enskilda personer för mycket.
– Jag har ju gjort så mycket genom åren så jag har både varit ”med” i ridsporten och inte varit ”med”. Det är ju så, ridsporten är en liten ankdamm där alla känner alla. Och antingen är man med eller också är man inte med. Jag har känt på båda delarna.
  
Vad är det i första hand man får se i filmen?
– Den handlar lite om min bakgrund och det jag har gjort tidigare, men sedan handlar det kanske i första hand om hur jag jobbar i dag.
  
Filmen heter ”Den siste hästkarlen”, finns det inga fler än du?
– Haha. Det finns många fler. Men kanske är jag den enda som finns kvar som har gjort så mycket av allt.
  
Hur ser din vardag ut nu, har du några planer på att trappa ner?
– Nej faktiskt inte. Jag har nästan precis köpt en ny häst som Ulf Johansson hjälper mig att hoppa, jag hoppar lite själv också. Så jag rider en del fortfarande och håller mycket träningar. Jag har väl omkring 100 elever i veckan, de flesta på Runsten men också i Skåne bland annat.
  
Vill lyfta fram KG:s filosofi
Eva Garbom är event- och marketingansvarig på Runsten Equestrian. Enligt henne har Runsten tillsammans med Velourfilm skapat filmen.
– Vi har gjort den här filmen för att lyfta fram KG för sitt sätt att arbeta med hästar, ett förhållningssätt som håller på att försvinna ur vårt hästsamhälle, förklarar hon. 
Det är ännu inte bestämt hur filmen kommer att distribueras, en första visning kommer att ske under Falsterbo Horse Show. För mer information, håll utkik på Runstens hemsida.

Missa inte trailern för filmen ”Den siste hästkarlen” ovan.


Slim Shady heter KG:s nya häst, som här hoppas av Ulf Johansson.


KG rider en hel del fortfarande.

Mer i Hippson-TV

Lövsta Future Challenge till USA

Lövsta tar sin satsning Lövsta Future Challenge för unga dressyrhästar till USA, det berättar Tinne Vilhelmson Silfvén i ett klipp på Facebook. Lövsta Future Challenge Dressage US kommer att hållas i Wellington under Adequan Global Dressage Festival 2020. Det blir åtta nationella kvaltävlingar och en final på tävlingsplatsens internationella arena.
– Vår förhoppning är att det här initiativet ska ge hästar en chans att få värdefull rutin och erfarenhet, skriver Lövsta på hemsidan.
  


Sett 374 ggr

Vintern är här – och så även "Michelingubbetiden"

Kylan och vintern gör intåg i flera delar av landet – och fälttävlansryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp. Med många lager kläder kan lätt känslan av att förvandlas till en osmidig Michelingubbe uppstå, känner du igen dig?


Sett 5708 ggr

Muzze har kommit på ett partytrick: ”Han är en riktig buse”

Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, valacken Li Special har kommit på ett alldeles eget ”partytrick” – att öppna boxdörren för att komma åt maten utanför. Se klippet ovan.

Emmie berättar att Li Special, som kallas Muzze, ständigt är hungrig och rätt rund om magen.
– Vi vet inte riktigt hur han har listat ut detta, men han är en riktig buse. För att hålla honom i boxen stänger vi nu gallret så att han inte kommer åt pluppen för att öppna dörren. Han går ute i hage hela dagarna med sina tre kompisar och kommer in sist av alla, säger hon.
  


Sett 6836 ggr

Fiska in godisbiten som ett riktigt proffs

När matte lägger en godisbit lite på håll är den här hästen inte sen med att enkelt "fiska in" den. Allt som behövs är ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.


Sett 2765 ggr

Så här rör sig en fyraåring för 13 miljoner

I helgen var det dags för P.S.I-auktionen i Tyskland, som i år firade 40-årsjubileum med försäljningsrekord. 49 hästar såldes för sammanlagt över 19 miljoner euro.
  
Den dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold (e. Vivaldi – Fürst Romancier) som gick för 1,3 miljoner euro. Det motsvarar cirka 13 695 000 svenska kronor. Köpare var Grand Ducal Dressage i Luxemburg. Frederic Wandres kommer att fortsätta rida hingsten med målet att kvala till unghäst-VM, skriver
Eurodressage.


Sett 23910 ggr

"Be aldrig en ryttare skynda sig i stallet!"

Trött på att nära och kära ringer och jagar dig när du är i stallet? För det går ju faktiskt inte att skynda, när vi tar hand om våra bästa vänner på fyra ben. Johanna Lassnack och Ryttarinspiration har gjort ännu ett träffsäkert klipp – för visst känner ni igen er?


Sett 12352 ggr

Löshoppning 2.0 – så tränar Giorgio Pagliaro

Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar. Här är det hästen Zeus som visar upp sina talanger. 


Sett 2632 ggr

Från Friends-vinnare i dressyr till ”hopp-ponny”

För en vecka sedan vann danska dressyrstjärnan Cathrine Dufour och hennes Atterupgaards Cassidy Saab Top 10 i Friends arena, före självaste Isabell Werth på Weihegold. Ett par dagar senare rapporterade vi att Cathrine inleder ett samarbete med hoppryttaren Rasmine Roesdahl Laudrup, de kommer att träna tillsammans och har köpt ett par hopphästar ihop.
  
Att samarbetet inspirerar ger Catherine prov på i sociala medier, i klippet ovan får vi se härliga topphästen Cassidy skutta över ett par småhinder. Hellre än bra kanske, men visst ser han rätt nöjd ut?
  
Mattes kommentar på Instagram är:
"Last weekend TOP10 winner... Today jumping pony 😂🦄 @rasminelaudrup tried to learn us a few tricks, but Cassidy had his own idea about how to do it 😂⚡️ #dufourdressage #havefun #tophorse #newjumpingprospect?"Sett 4123 ggr

När frisören fixar den perfekta häst-frisyren

Att ha håret uppsatt i en "hästsvans" har de flesta hört talas om. Den här frisören har dock tagit "hästfrisyrer" till en helt ny nivå. Vad tycker ni? Se klippet ovan!


Sett 1955 ggr

Polishästen Jake dricker te varje morgon

Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor – han älskar te. Varje morgon bjuder de tvåbenta kollegorna honom på en kopp och han reser sig inte upp ur "sängen" förrän han har druckit upp varje droppe! Se det söta klippet ovan. 


Sett 3843 ggr