KG Svensson i dokumentär – som den sista hästkarlen

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2016-06-22

Kika på vår trailer till "Den siste hästkarlen" om KG Svensson, en dokumentär som Runsten Equestrian producerat.

Publicerat av Runsten Equestrian den 21 juni 2016

KG Svensson i dokumentär – som den sista hästkarlen

KG Svensson har gjort allt man kan tänka sig inom ridsporten, kanske är han den sista riktiga ”hästkarlen”. Runsten Equestrian har spelat in en film med tränaren, ryttaren och kusken.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Hej KG, Runsten har gjort en film om dig, hur känns det?
– Haha, ja det kan man ju undra. Hur känns det egentligen? Nej, men det är väl roligt att någon vill uppmärksamma det man gör. Jag och Christopher (MacDermott, som har byggt upp och äger Runsten, reds anm.) är goda vänner sedan länge. Han tog kontakt med mig när han hade köpt gården och vi har hjälpt varandra sedan dess. Han gör mycket för svensk ridsport, men blir inte alls så uppmärksammad för det som han borde.
– När de kom på idén om att göra en film om mig var jag först lite tveksam. Det finns en tradition inom svensk ridsport att man inte ska framhäva sig själv. Man ska liksom inte berömma enskilda personer för mycket.
– Jag har ju gjort så mycket genom åren så jag har både varit ”med” i ridsporten och inte varit ”med”. Det är ju så, ridsporten är en liten ankdamm där alla känner alla. Och antingen är man med eller också är man inte med. Jag har känt på båda delarna.
  
Vad är det i första hand man får se i filmen?
– Den handlar lite om min bakgrund och det jag har gjort tidigare, men sedan handlar det kanske i första hand om hur jag jobbar i dag.
  
Filmen heter ”Den siste hästkarlen”, finns det inga fler än du?
– Haha. Det finns många fler. Men kanske är jag den enda som finns kvar som har gjort så mycket av allt.
  
Hur ser din vardag ut nu, har du några planer på att trappa ner?
– Nej faktiskt inte. Jag har nästan precis köpt en ny häst som Ulf Johansson hjälper mig att hoppa, jag hoppar lite själv också. Så jag rider en del fortfarande och håller mycket träningar. Jag har väl omkring 100 elever i veckan, de flesta på Runsten men också i Skåne bland annat.
  
Vill lyfta fram KG:s filosofi
Eva Garbom är event- och marketingansvarig på Runsten Equestrian. Enligt henne har Runsten tillsammans med Velourfilm skapat filmen.
– Vi har gjort den här filmen för att lyfta fram KG för sitt sätt att arbeta med hästar, ett förhållningssätt som håller på att försvinna ur vårt hästsamhälle, förklarar hon. 
Det är ännu inte bestämt hur filmen kommer att distribueras, en första visning kommer att ske under Falsterbo Horse Show. För mer information, håll utkik på Runstens hemsida.

Missa inte trailern för filmen ”Den siste hästkarlen” ovan.


Slim Shady heter KG:s nya häst, som här hoppas av Ulf Johansson.


KG rider en hel del fortfarande.


Mer i Hippson-TV

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar

Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet … Jag tror att alla skulle vilja ha med en Gunnar på ridturen, vad tror ni?

Se klippet på Instagram


Sett 1111 ggr

EU oroas över grym hästhantering på Island

Hippson har tidigare skrivit hästhanteringen på Island i samband med att ston töms på blod för att utvinna hormonet "pregnant mare serum gondatropin", förkortat PMSG. Nu har situationen i samband med att stona töms på blod blivit aktuell igen. Det efter att Animal Welfare Foundation 2021 var på Island och filmade den grymma hanteringen av ston på vissa blodfarmer.


Sett 4720 ggr

När man klarat hindret utan att riva – nästan …

När Emma Stadling red tioåriga SWB-valacken Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller? I ett inlägg på Instagram delar Emma med sig av ritten och bommen som faller långt efter att hon och hästen landat.
Emma är elev hos hoppryttaren Henrik Lannér. Hästen hon rider här ägs av Christian Sande. Hon och familjen äger själva tre hästar och Emma tävlar upp till 1,40.


Sett 3149 ggr

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"

För två år sedan fick vi se Aliwa, då fyra år, rida shettisen IrreVirr i bara halsrem. I veckan har hon ridit mamma Tanja Willyards dressyrponny Chino – och även honom lotsar Aliwa fint runt utan träns.


Sett 5273 ggr

Gräset är alltid grönare på andra sidan

När elen är borta passar fölet – smidig och obrydd dyker han enkelt under till andra sidan stängseltråden och tillbaka igen. Ägaren? Hon verkar mest glad över att det var en lek han slutade med.

Länk till klippet


Sett 3227 ggr

Magisk ritt i svårslaget landskap

Det finns vackra platser att rida på – och så finns det vackra platser. Vyn över ett tulpanfält i solnedgången från en frieser är ju ändå inte så tokig. Var drömmer du om att få rida?

Länk till klippet


Sett 1099 ggr

Känslan när det är nybäddat

Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen verkar definitivt hålla med, när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Länk till klippet


Sett 2216 ggr

Den listiga stallkatten får skjuts överallt

Här har vi en stallkatt som har uppfostrat sin ryttare väl. Matilda Nordbäck, 11 år, och katten Majsan älskar att vara i stallet tillsammans. 
- Hon sitter gärna på Matildas rygg och åker med, berättar mamma Eva Nordbäck som delar med sig av klippet. 
Hos stall Maria Karlsson har Majsan tre andra kattkompisar som bor tillsammans i sadelkammaren, men att rida på Matildas rygg verkar vara favoritsysslan. 


Sett 2798 ggr

Pontus Hugosson och Katitzi hoppar in våren med rullskridskor

Äntligen dags för utesäsong! Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson är van vid terrängbanan. Men tillsammans med Katitzi tar de sig an ett par hinder i terrängen på ett lite annorlunda vis med rullskridskor. 


Sett 1063 ggr

När man inte riktigt har koll på benen …

Fyraåriga Naniki (e. Emir R ue. Valliant) har koll på benen när det kommer till hoppning intygar matte Anna Kerttu men i hagen kan det bli lite tokigt ibland.
– Hon hoppar fantastiskt bra men kan ha lite otur när hon tänker, säger Anna med ett skratt.
– Det är inte första gången hon kommer farande och underlaget inte riktigt bär.


Sett 5130 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk 
– Hitta dragspelskänslan

– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen 
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.