KG Svensson i dokumentär – som den sista hästkarlen

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2016-06-22

Kika på vår trailer till "Den siste hästkarlen" om KG Svensson, en dokumentär som Runsten Equestrian producerat.

Publicerat av Runsten Equestrian den 21 juni 2016

KG Svensson i dokumentär – som den sista hästkarlen

KG Svensson har gjort allt man kan tänka sig inom ridsporten, kanske är han den sista riktiga ”hästkarlen”. Runsten Equestrian har spelat in en film med tränaren, ryttaren och kusken.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Hej KG, Runsten har gjort en film om dig, hur känns det?
– Haha, ja det kan man ju undra. Hur känns det egentligen? Nej, men det är väl roligt att någon vill uppmärksamma det man gör. Jag och Christopher (MacDermott, som har byggt upp och äger Runsten, reds anm.) är goda vänner sedan länge. Han tog kontakt med mig när han hade köpt gården och vi har hjälpt varandra sedan dess. Han gör mycket för svensk ridsport, men blir inte alls så uppmärksammad för det som han borde.
– När de kom på idén om att göra en film om mig var jag först lite tveksam. Det finns en tradition inom svensk ridsport att man inte ska framhäva sig själv. Man ska liksom inte berömma enskilda personer för mycket.
– Jag har ju gjort så mycket genom åren så jag har både varit ”med” i ridsporten och inte varit ”med”. Det är ju så, ridsporten är en liten ankdamm där alla känner alla. Och antingen är man med eller också är man inte med. Jag har känt på båda delarna.
  
Vad är det i första hand man får se i filmen?
– Den handlar lite om min bakgrund och det jag har gjort tidigare, men sedan handlar det kanske i första hand om hur jag jobbar i dag.
  
Filmen heter ”Den siste hästkarlen”, finns det inga fler än du?
– Haha. Det finns många fler. Men kanske är jag den enda som finns kvar som har gjort så mycket av allt.
  
Hur ser din vardag ut nu, har du några planer på att trappa ner?
– Nej faktiskt inte. Jag har nästan precis köpt en ny häst som Ulf Johansson hjälper mig att hoppa, jag hoppar lite själv också. Så jag rider en del fortfarande och håller mycket träningar. Jag har väl omkring 100 elever i veckan, de flesta på Runsten men också i Skåne bland annat.
  
Vill lyfta fram KG:s filosofi
Eva Garbom är event- och marketingansvarig på Runsten Equestrian. Enligt henne har Runsten tillsammans med Velourfilm skapat filmen.
– Vi har gjort den här filmen för att lyfta fram KG för sitt sätt att arbeta med hästar, ett förhållningssätt som håller på att försvinna ur vårt hästsamhälle, förklarar hon. 
Det är ännu inte bestämt hur filmen kommer att distribueras, en första visning kommer att ske under Falsterbo Horse Show. För mer information, håll utkik på Runstens hemsida.

Missa inte trailern för filmen ”Den siste hästkarlen” ovan.


Slim Shady heter KG:s nya häst, som här hoppas av Ulf Johansson.


KG rider en hel del fortfarande.

Mer i Hippson-TV

Lisen Bratt Fredricson vill se ändring i kommunerna: "Det är väldigt gubbstyrt"

I en intervju med Kvällsposten slår Lisen Bratt Fredricson ett slag för ridskolor som ungdomsgårdar. Å andra sidan ser hon kritiskt på hur de många gånger mansstyrda kommunerna prioriterar.


Sett 562 ggr

Tappade du spöt? Lär din häst att plocka upp det från marken!

Visst är det störigt när spöt glider ur handen, eller när du tappar handskarna och tvingas sitta av bara för att plocka upp dem? Då är det ju en idé att låta din fyrbenta vän lösa problemet åt dig. Den vackra hästen ovan har lärt sig tricket.


Sett 515 ggr

Härlig måndagsinspiration med dressyrardennern Torsten

Dressyrardennern Torsten väcker uppmärksamhet på såväl tävling som uppvisningar. Här övar han byten i vart tredje, självklart med Linda Nilsson på ryggen. Läs mer om den fina ardennern här


Sett 6289 ggr

Se beteendeforskaren hoppa bana – med enbart halsring på hästen

Den 9–10 november anordnas en kurshelg med den internationellt efterfrågade föreläsaren, ryttaren, forskaren och ridinstruktören Angelo Telatin på Kulla Vreta gård i Bålsta. I lördags lade han upp det här Youtube-klippet på sig själv, som vi inte kan låta bli att dela. Det visar nämligen hur Angelo rider en enmetersklass i hoppning på hästen Collman Z – med halsring i stället för träns.


Sett 2048 ggr

Rykta hästen som Team Madden

På John Madden Sales, där John och Beezie Madden har sina hästar, är man noga med hästens rykt och skötsel. I detta klipp får vi ta del av alla knep och detaljer, och hur de gör för att få hästarna skinande rena. Låt dig inspireras!


Sett 6914 ggr

Ska man bli riktigt bra måste man börja tidigt

Visst ser den här lilla tjejen ut att ha potential att bli en riktigt duktig fälttävlansryttare om några år? Hennes ponny är den snällaste läromästaren dessutom. 


Sett 13016 ggr

Sjukhushästen Hannibal kan bli Årets eldsjäl: ”Gör något som är bra för andra”

Hippson har tidigare berättat om Louise E Chatteli och hennes häst Hannibal, som besöker sjuka barn. Nu har de nominerats till utmärkelsen Årets eldsjäl.


Sett 2766 ggr

Hur du river hindret – utan att få några hinderfel

Det här ekipaget visar hur ett hinder kan rivas utan att det ger några fel i protokollet, eftersom hindrets översta bommar ligger kvar på sina bomskållor. Och visst gör hästen en snygg räddning, som hinner upp med alla ben och tar sig över bakbommen felfritt?


Sett 20310 ggr

Med ändan mot regnet – Turbo kommer alltid när matte ropar

När Sara Edberg skulle hämta sin unghäst First Eriksson (e. Sankt Erik ue. First Wish, uppf. Christina Åslund), som kallas "Turbo", en regnig dag i hagen kom han som vanligt när hon ropade – fast med baken först.


Sett 18814 ggr

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.


Sett 1893 ggr