KG Svensson i dokumentär – som den sista hästkarlen

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2016-06-22

Kika på vår trailer till "Den siste hästkarlen" om KG Svensson, en dokumentär som Runsten Equestrian producerat.

Publicerat av Runsten Equestrian den 21 juni 2016

KG Svensson i dokumentär – som den sista hästkarlen

KG Svensson har gjort allt man kan tänka sig inom ridsporten, kanske är han den sista riktiga ”hästkarlen”. Runsten Equestrian har spelat in en film med tränaren, ryttaren och kusken.

Text: Ida Röök
Foto: Privat
  
Hej KG, Runsten har gjort en film om dig, hur känns det?
– Haha, ja det kan man ju undra. Hur känns det egentligen? Nej, men det är väl roligt att någon vill uppmärksamma det man gör. Jag och Christopher (MacDermott, som har byggt upp och äger Runsten, reds anm.) är goda vänner sedan länge. Han tog kontakt med mig när han hade köpt gården och vi har hjälpt varandra sedan dess. Han gör mycket för svensk ridsport, men blir inte alls så uppmärksammad för det som han borde.
– När de kom på idén om att göra en film om mig var jag först lite tveksam. Det finns en tradition inom svensk ridsport att man inte ska framhäva sig själv. Man ska liksom inte berömma enskilda personer för mycket.
– Jag har ju gjort så mycket genom åren så jag har både varit ”med” i ridsporten och inte varit ”med”. Det är ju så, ridsporten är en liten ankdamm där alla känner alla. Och antingen är man med eller också är man inte med. Jag har känt på båda delarna.
  
Vad är det i första hand man får se i filmen?
– Den handlar lite om min bakgrund och det jag har gjort tidigare, men sedan handlar det kanske i första hand om hur jag jobbar i dag.
  
Filmen heter ”Den siste hästkarlen”, finns det inga fler än du?
– Haha. Det finns många fler. Men kanske är jag den enda som finns kvar som har gjort så mycket av allt.
  
Hur ser din vardag ut nu, har du några planer på att trappa ner?
– Nej faktiskt inte. Jag har nästan precis köpt en ny häst som Ulf Johansson hjälper mig att hoppa, jag hoppar lite själv också. Så jag rider en del fortfarande och håller mycket träningar. Jag har väl omkring 100 elever i veckan, de flesta på Runsten men också i Skåne bland annat.
  
Vill lyfta fram KG:s filosofi
Eva Garbom är event- och marketingansvarig på Runsten Equestrian. Enligt henne har Runsten tillsammans med Velourfilm skapat filmen.
– Vi har gjort den här filmen för att lyfta fram KG för sitt sätt att arbeta med hästar, ett förhållningssätt som håller på att försvinna ur vårt hästsamhälle, förklarar hon. 
Det är ännu inte bestämt hur filmen kommer att distribueras, en första visning kommer att ske under Falsterbo Horse Show. För mer information, håll utkik på Runstens hemsida.

Missa inte trailern för filmen ”Den siste hästkarlen” ovan.


Slim Shady heter KG:s nya häst, som här hoppas av Ulf Johansson.


KG rider en hel del fortfarande.Mer i Hippson-TV

Storleken spelar ingen roll

Ibland kan det vara frustrerande att vara liten. Som när den större kompisen ger en lika mycket uppmärksamhet som om man var en liten fluga – bara inte lika irriterande.


Sett 1668 ggr

Mor och dotter på ridtur – med ponny och kamel(!): "Väldigt lätt att ha kamel"

Tilde och shetlandsponnyn Ditte fick i somras sällskap på sin ridtur. Mamma Anna-Carin Karlsson hängde med, ridandes på familjens kamel Judit. Den sexåriga kamelen är klickertränad och inriden. Dessutom kan hon bland annat spela fotboll, lägga sig ner på kommando och pussas. Se klippet ovan – och missa absolut inte Judits många talanger i klippet längre ner i artikeln.


Sett 3259 ggr

Ridtravaren "Olle" debuterar i fälttävlan

Linnéa Björklund har ägt ridtravaren Athos Hornline, som kallas Olle till vardags, i fyra år. I helgen var det dags för fälttävlansdebut för ekipaget och det blev placering direkt.


Sett 7680 ggr

När man verkligen inte känner för att arbeta

Så var det måndag morgon igen och dags att gå till jobb och skola. Men om man inte alls har lust till det – slipper man då?


Sett 22055 ggr

När det helt enkelt är för roligt att leka

Visst kan man känna igen sig i känslan, när man som barn hade så roligt att man aldrig ville gå in. Precis som det här supersöta fölet som bara vill busa runt.


Sett 13665 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck visar ny talang – drar vagn med stil

För fyra år sedan fick Lunds civila ryttarförening en oväntad sommarpresent när ponnyn Rut födde en mula. Mulle Meck har nu fått vänja sig både vid att ha en ryttare på ryggen och att löshoppas. Nu har han också blivit inkörd och i klippet ovan kan du se honom ute på tur.


Sett 20670 ggr

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 8044 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 8159 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 8027 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4642 ggr