Bästa tipsen för tittiga hästar

Dressyr

Publicerad: 2011-05-30

Svårighetsgrad: Bas

Bästa tipsen om du har en tittig häst

Dressyrryttaren och tränaren Nina Bengtsson har sett många med tittiga hästar som försöker reda ut nervigheten på helt fel sätt. I veckans dressyrövning delar hon med sig av ett knep som funkar för både häst och ryttare.

Tipstack till: Nina Bengtsson
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson 
  
– Det är så vanligt att man ser ryttare med tittiga hästar som ska ”visa hästen” det farliga. Det tycker jag är helt fel metod, säger Nina Bengtsson, B-tränare i dressyr och examinerad beridare med segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, både nationellt och internationellt.
Hon har själv erfarenhet från ett par rejält ”lättspökade” hästar och tycker att det funkar mycket bättre att först värma upp hästen och sedan närma sig det läskiga.
– Om jag  har en väldigt tittig häst rider jag inte fram till det som är farligt. På en Tolstoy-häst jag hade lärde jag mig att först rida på stora mittvolten och sedan successivt rida ut till det hästen tyckte var farligt. Till sist gick han i hela ridhuset – när han var varm och på hjälperna, berättar Nina.
Att rida en tittig häst handlar mycket om ledarskap och om att hästen ska känna sig trygg och lydig.
– Med ledarskap menar jag inte att man ska vara hård och piska, man ska vara ledare för att man vet vart man är på väg och för att man är är fokuserad.
 
Börja från marken 
Innan du börjar med dagens uppsuttna övning vill Nina att hästen ska vara väl hanterad från marken.
– Hästen ska gå dit du går – utan att gå på dig. Den ska gå att lasta enkelt. Att hästen går att hantera från marken är en viktig bit i all ridning, men det är en ännu viktigare bit om du har en tittig och känslig häst.
Du kan träna tittiga hästar, men du får inte skrämma dem, menar Nina.
– Man ska utsätta dem för saker. Min nuvarande tävlingshäst Ajax har varit en väldigt tittig häst och jag märkte tydligt att ett skäl till att 2010 inte gick så strålande var att jag tävlade okontinuerligt.
Nina försöker se till att Ajax får skritta ut i obehagliga miljöer och i år ska han få komma till ”lättare” tävlingsplatser innan han får åka på eldprov som till exempel Odense var 2010.
– Jag har märkt att när Ajax varit i obehagliga miljöer är han lugn när han kommer hem. Jag tror att man ska utsätta dem. Inte överbeskydda dem, men absolut inte skrämma dem.  
När man ser en rädd häst ser man ofta antingen en arg ryttare som ryar eller bestraffar, eller en ryttare som säger ”såååja” och klappar och överbeskyddar.
– Men jag tror att man ska vara lite ”tysk” – inte straffa, inte dutta utan vara fullständigt oberörd. Skritta på och kör rakt fram!
 
Gör så här:
 
A.
Om det står en ”läskig” pall eller något annat hästen reagerar på i ena änden av ridhuset sätter inte Nina fokus på pallen.
– Då skulle jag förmedla till hästen att den är obehaglig.
I stället börjar hon rida i andra änden av ridhuset.
– Jag vill komma in i huvudet på hästen. Jag jobbar långt från det ”läskiga”, flyttar hästen och får den på mina hjälper.
 
B. Så småningom kan du närma dig pallen. Gör successivt volten större och större, hästen ska gå framåt och vara aktiv på hjälperna, men den får inte skena förbi. Det är vanligt att hästen skenar förbi det ”läskiga”  – eller så vill den inte gå ditåt över huvud taget. Tänk på att gå ner i tempo om du får stora problem. Det kan vara lättare att övertyga hästen att gå dit du vill i trav än i galopp.
– Då är det bättre att jobba hästen och sedan efter en stund – eller en vacker dag – är man nära, förhoppningsvis, säger Nina.
 
C. Du kan också prova att sätta något annat ”småläskigt” innanför det ”läskiga”. Till exempel en tunna tio meter innanför pallen, och sedan rider du mellan de två föremålen.
– Då blir hästen distraherad. Tittiga saker är ofta på utsidan eller utkanten av banan. Det kan vara bra att antingen ställa ett annat föremål innanför eller att flytta in föremålet så att man kan rida utanför det, eller mellan två föremål, tipsar Nina.
 

Syfte:
Att få ett harmoniskt arbete med sin häst. Att få en lyhörd häst som lyssnar på dina hjälper.

Svårighetsgrad:
Bas. Men hästen blir inte mindre tittig för att du gör piaff och passage – mer energi och press gör inte att hästen blir lugnare, så övningen är bra för alla.

Tänk på det här:
Bli inte arg även om det är tålamodskrävande. Om du blir arg blir hästen mer spänd, och den förstår att det är något speciellt med det den tycker är läskigt. Låt det ta tid.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Nina Bengtsson.
Utbildning (inom hästvärlden): B-tränare i dressyr, examinerad beridare.
Jobbar med: Utbildning av ryttare och hästar, försäljning av utbildade hästar.
Roligast med att vara tränare: Att inspirera både ryttare och häst att utmana sig själva. Att det går att göra så mycket med alla hästar. Att lära ryttare att utveckla sin känsla.
Läs mer på: www.dressagebynina.se

Övning A.

Övning B.

Övning C.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
405 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista