Hitta ramen i galoppen

Dressyr

Publicerad: 2011-01-10

Svårighetsgrad: Avancerat | Medel

Hitta ramen och samlingen i galoppen

Samling för sätet, piruettkänsla och ett tydligt system - det är ledorden i veckans dressyrövning, som fortsätter i Lisa Ingelstams regi.

Tipstack till: Lisa Ingelstam
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
I den här övningen är det galopp som gäller. Du samlar för sätet och förbereder hästen för piruett. Och arbetet fortsätter i det system som Lisa Ingelstam, C-tränare i dressyr, säger ger lugna hästar som vill kommunicera med sina ryttare. 
- Mitt bästa tips är att ha en plan när man rider. Om man har ett arbetsprogram och vet vart man vill komma kan man gå tillbaka och felsöka. Man ska börja med sig själv, för i nio fall av tio är det positionen det är fel på. Det blir för mycket hand, eller så pressar man och pressar med skänkeln, säger Lisa. 
Hon vill att allt vi gör ska leda till en lättare ridning. 
- Hästen ska lära sig att gå i sin egen balans, i trygghet med ryttaren, så att den vågar ta initiativ. Då kommer bjudning och schvung av sig själva! Det ska bli en produkt av att man grundat hästen så väl. Hästen stärker sig, blir mjuk och börjar svinga över rygg och bakben. 
 
Självgående häst
Enligt Lisa gör ett arbetsprogram som hennes att hästar blir mjuka och självgående. 
- Viljan kommer när hästen märker att det fungerar. Det handlar faktiskt om ett samarbete mellan häst och ryttare.
Lisa arbetar med ett system som bygger på utbildningsskalan på ett lite tydligare sätt, så som man använder skalan i Tyskland. Hon rider för Elke Funk-Hess och de två har ett samarbete. Det är mycket Elkes system - eller det tyska utbildningssystemet - som slår igenom när Lisa är tränare.
Du kan med fördel värma upp med Lisas övningar i skritt (klicka här) och trav (klicka här). I föregående övningar kan du läsa mer om Lisas tänk när det gäller system, dressyr och unghästar.
 
 
Gör så här: 
Rid alla vägar i galopp. Byt varv, så att du gör övningarna i båda varven. Var noga med att pausa efter några varv.
 
A. Rid en 20x20 meters fyrkant i galopp. Var noga med hörnpasseringarna. Välj om du vill ha en öppen sida av voltspåret, eller två. 
- Vänd som en 90 graders piruettvändning i hörnen. Hästen måste ha kvar ramen på utsidan och du ska ha vikten på insidan. Slappna av efter hörnet - det kan räcka för att hästen ska vilja gå framåt. 
Det här är första steget till mer "sittande" häst. 
- Så småningom, när hästen kan sitta på bakbenen och behålla sin rytm, kan du börja kräva mer anspänning. Du kan börja aktivera mer ur hörnet och då får du spänstigare galoppsprång, säger Lisa. 
När man börjar att kräva påskjut i galoppen kan hästen spänna emot lite för att det blir jobbigt. Du får en liten tröskel som hästen ska komma förbi. I sådana lägen kan du behöva hjälp på backen, du måste ha bra känsla för hur hästen är mentalt. 
- Det är ofta här man ser hur det börjar bli fel, ryttaren blir starkare och starkare och till slut finns ingen galopp kvar. Så ta hjälp!
 
B. Som A, men lägg en 10- till 12-metersvolt på de öppna sidorna (eller på den öppna sidan och den som är mitt emot, om du bara har en öppen sida). Några språng före hörnet (börja i tid!) ska du sätta hästen i samling. Samlingen ska vara genom hela hörnet.
- Sätt den tillbaka så mycket du kan för sätet. Rid rakt fram in i hörnet och vänd genom att vända överlivet mot nästa hörn. Vikten ska vara placerad på insidan. Rid normal galopp till nästa hörn, lägg en volt, rid normal galopp och samla tre språng inför hörnet, förklarar Lisa. 
Använd volten som en mikropaus, låt hästen stretcha lite - åtminstone om du gör en volt på kanske 14 meter. Gör du en tiometersvolt tänker du på samma sätt som i hörnen. Kolla att du kan slappna av i armarna och tyglarna, även när du "sätter" hästen.
 
C. Rid 20x20, men utan volter. På de slutna sidorna rider du bogen in. På de öppna sidorna - bestäm dig för vilket antal galoppsprång du vill göra, mellan fem och åtta kan vara lagom. 
Om du är "mindre avancerad" kan en volt före du går in i rörelsen bogen in hjälpa, för att få styrsel på sitsen och hästen.

 

Syfte:
Att öva samling utan att dra i tyglarna. Ryttaren får känslan för ramen och hur piruetter ska kännas.

 

Svårighetsgrad:
Medel - Avancerad.

 

Tänk på det här:
Pausa ofta. Om det inte känns perfekt under övningen kan du ta ett extra varv på en volt, men sitt inte kvar där i evigheter. Gå vidare till nästa steg av övningen, våga tänka att det kanske löser sig i nästa hörn.
- Så att du inte måste rida 25 000 varv "innan jag kan krumelura", som jag tror många tänker. Visst ska man analysera, men man måste inte alltid veta exakt varför en viss sak sker en viss gång, menar Lisa.

 


Övning A.


Övning B.

Övning C.


Övning D.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista