Sugen på kür? Höj musiken!

Dressyr

Publicerad: 2013-12-18

Svårighetsgrad: Bas

Ljud och musik är något hästen måste vänjas vid för att kunna vara trygg. FOTO: Tomas Holcbecher

Sugen på kür? Höj musiken!

Ska du tävla i kür? Då MÅSTE du skruva upp volymen. Det menar dressyrtränaren och kürproducenten Inger Gemzell, som delar med sig av sina bästa tips om hästar och musik.

Tipstack till: Inger Gemzell
Text: Hege Hellström
Foto: Tomas Holcbecher
  
– Att rida till musik är lite skrämmande för många, men man tillmäter küren alltmer betydelse. Hela dressyrens framtid kommer att hänga på küren och man måste faktiskt öva den tekniska biten. Att det låter och skramlar – helst ska det dåna – det måste man öva, säger Inger Gemzell.
Hon har gjort musik till kür i många år och upplever att det finns gott om dressyrfolk som tystar ner allt på träning.
– Vissa säger ”tyst tyst”, och det är gräsligt onödigt för det är väldigt stökigt på kürtävlingar. Hästarna måste lära sig att acceptera att det knastrar och låter i högtalare. 
  
Börja lågt
Börja med låg musik och vänj hästen vid det. Gå sedan gradvis uppåt med volymknappen, så småningom ska du inte vara rädd för att låta det raspa i högtalarna. Att byta mellan radiostationer är ett bra tips för att få fram mindre harmoniska ljud.
Rid alltså dina vanliga pass – men med musik. När musiken börjar få högre volym gäller det att ha de andra ryttarna med sig.
– Säg till att den och den dagen, den och den tiden, är det hög musik i ridhuset, tipsar Inger.
  
Vad ska man rida till?
– Det man själv tycker är kul. Rap, klassiskt, allt möjligt. Och du kan gärna känna efter, ”Hur känns det att lyssna på min musik när jag rider?”. Det svåra med kür är att man både måste lyssna och rida. Lyssnandet är viktigt för att få konstnärliga poäng. 
  
Sätt musiken på ett "lätt" ställe
En vanlig invändning är ”men vi har ju ingen musikspelare”.
– Det är så enkelt att det måste finnas en sådan för dagligt bruk. Ett par högtalare kopplade till en vanlig liten förstärkare, kopplade till en radio. Det ska sitta i ridhöjd så att man blir van att sätta sig på sin häst och ta med egna cd-skivor. Eller sätta på radion eller koppla in sin Ipod, säger Inger.
Ett tips är att ha en liten låda runt grejerna eftersom damm och fukt förstör teknik.
– Det ska vara lättillgängligt – är det inte det blir det bara stökigt och då avstår man. Vi har enkla grejer hemma, men de ger bra ljud.
Ett par-tre tusen kronor borde räcka för investeringen, säger Inger. Om det finns basala saker som eluttag alltså.
– Det är sant, vissa bygger nya ridhus och tänker inte på så basala grejor.

 

Syfte: Att vänja hästen vid musik och "rasp i högtalarna".
  
Svårighetsgrad: Bas-avancerad, beroende på hur känslig din häst är för ljud. Ju känsligare hästen är desto mer ska den öva. En bonus är att när hästen väl vant sig vid musik kan det ta bort lite ”läskiga ljud” som den annars kan uppmärksamma.
  
Tänk på: Fixa en permanent ljudanläggning där du rider. Det behöver inte kosta mycket och är inte så krångligt som många tror.

 

 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Inger Gemzell.
Bor: I Sollentuna strax norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr.
Jobbar som: B-tränare och videoproducent. Gör kürmusik. Gör filmproduktioner, till exempel om utbildningsskalan. Är filmmakare i botten.
"När jag själv skulle rida Grand Prix och kür för 20 år sedan sade de 'gå hem och fixa lite mellan bandspelarna och hitta nån musik'. Jag kom på att jag ju både hade teknik och studio, tog en bandning av en Grand Prix som jag ridit och på den vägen blev det. Jag har bundit ihop min produktion med ridningen."
Roligast med att vara tränare: Att få göra kür är en sådan förmån! Det är jättefina hästar och jätteduktiga ryttare. När de tindrar med ögonen och upptäcker hur kul det – det är är själva kicken. För jag tycker att det ska vara roligt att rida, både för häst och ryttare.
Läs mer på: www.image52.se

 

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
394 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Men missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.

Kommentarer


Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.

Kommentarer


Dressyr | 2018-07-11 | Bas
Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund har med sig den här övningen från sin egen tränare Tinne Vilhelmson Silfvén – som ofta använder den för unghästar. Men även på "gamla rävar" kan du få till bättre skänkelvikning och bättre galoppfattningar med det här knepet.

Kommentarer


Markarbete | 2018-06-20 | Medel
Bättre hoppning – med hjälp av förvänd galopp

Framhoppning som bara sker i ett varv har blivit vanligare. Enligt E-G Haking, B-tränare i hoppning, innebär det att vi måste behärska den förvända galoppen. Här bjuds du både på en nyttig övning och på tips inför tävlingar.

Kommentarer


Hoppning | 2018-04-07 | Bas
Städa upp i din ridning – och identifiera dina träningsmål

De flesta av oss vill väldigt gärna bli bättre ryttare, men vet kanske inte riktigt hur det ska gå till. B-tränaren E-G Haking bjuder på måltänk och på konkreta tips.

Kommentarer


Dressyr | 2018-03-14 | Medel | Bas
Koll på rakriktningen med hjälp av serpentin och volter

Den här övningen kör tränaren Maggan Magnusson Osmund med nya elever, för att se hur liksidiga deras hästar är. Den fungerar även bra att köra hemmavid, för att få koll på både dina och hästens sidor.

Kommentarer


Hoppning | 2018-01-07 | Medel | Avancerat
Kvickare hopphäst – trots långsamt tempo

Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som SM-vinnaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar hon med sig av sin favorit.

Kommentarer


Dressyr | 2017-12-21 | Bas
Carl Hedins ögonöppnande ridövning: ”Håll din egen clinic”

Dressyrryttaren Carl Hedin bjuder på en övning i att fokusera – genom att du ska hålla din egen clinic och föreläsa för dig själv.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista  

Galleriet på Hippson Market

Husbloggare

Ridlära rakt av skulle jag säga.

Kajsa Boström

WOW, vilken helg!

Therese

Lidköping

Saras vardag

Till Husbloggarna