Uppvärmning för vintervilad hopphäst

Markarbete

Publicerad: 2012-02-20

Svårighetsgrad: Bas

Uppvärmning för vintervilad hopphäst

Farträdd ryttare och pigg häst - det är ofta den kombination som uppstår när hästar som vintervilat ska sätta igång med hoppningen. Men med den här uppvärmningen är du väl rustad för bra banhoppning.

Tipstack till: Jenny Ekblad
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
 
- Efter en vila har många ryttare blivit farträdda och de flesta hästar är lite vildare än vanligt. Det gäller även hästar som inte är så heta på marken, de kan tända till när hindren kommer fram, säger hippologen och ridläraren Jenny Ekdal.
Hon säger att man bara förstärker hästens vilja att springa mot handen om man håller i den statiskt.
- Hästar kan vara pigga, men om man inte tar för mycket i dem slutar de snart springa. Kolla på hur det fungerar på longerlina när man är utan broms, de brukar lugna ner sig efter några varv.
  
Lugnande inverkan
Dagens övning hjälper, eftersom en het häst ofta lugnar sig när den får trava på med lite lång hals utan att man håller i den hårt. 
- Många säger att de inte kan galoppera och lätta i tyglarna på en långsida - och det kan vara sant om du värmer upp som vanligt och tjuvhåller för att hästen ska hålla rätt tempo. Men då får man aldrig hästen att acceptera bettet så att man kan ge eftergift, man bara håller och håller. 
Lite längre tygel, en passiv sits och lagom mycket vikt i tyglarna - så lyder receptet för god uppvärmning efter vila, enligt Jenny. 
- Om man alltid rider med handbromsen i fungerar inte tygelhjälperna sedan. Du har för mycket vikt i tyglarna. 
Målet med hela uppvärmningen är att hästen ska bli lugn och inte springa mot handen, så att ryttaren kan rida hästen framåt och att den blir lyhörd och reglerbar i banhoppningsgalopp (300 meter/minut för lätt klass inomhus). Det handlar helt enkelt om att preparera hästen för banhoppning.
 
Gör så här:
Börja med att värma hästen i trav i ett friskt tempo, i en fri form och med endast en mycket lätt kontakt i tyglarna. Var noga med att sitta på hästen i balans och i jämvikt, du får inte klämma med benen eller jaga på hästen genom en överdriven lättridning. Ge det några varv och var inte rädd om det blir lite för fort till en början. Variera sedan tempot på ett mjukt sätt. Ta endast lätta, korta förhållningar och ge efter igen direkt.
 
Vissa hästar kan behöva lugnas ner med rösten och man kan göra övergångar till skritt om de stressar på mycket. Andra hästar behöver i stället väckas upp så att de travar på framåt ordentligt. När hästen går i balans, testa även med helt lösa tyglar. Hästen ska inte öka tempot då.
 
Gör sedan samma jobb i galopp. Variera tempot och din sits. Rid hela tiden i en fri form med endast mycket lätt kontakt. För avancerad nivå kan man till exempel lägga in piruettliknande vändningar varvat med ökningar, serpentiner med byten och så vidare. Också det med endast lätt kontakt och utan att hästen ökar tempot.
 
Travbommar (A): Bygg travbommar enligt skissen, med 1,2-1,4 meter mellan bommarna. Trava över dessa. Fortsätt tills hästarna är lugna. Det är bra att avdramatisera hindermaterialet lite om hästarna inte har hoppat på ett tag. Att trava över bommar först kan göra att hästarna blir mindre tittiga och spända på hindren senare.
 
Travhoppning (B): Lägg upp till låga hinder och lägg eventuellt en hjälpbom/travbom cirka 2,5 meter framför hindren. Travhoppa alla hinder och bryt av till trav i god tid före nästa. Ha samma tänk som i framridningen, med endast lätt kontakt i tyglarna. Om hästarna är mycket pigga kan man behöva göra om denna del flera gånger. Vissa hästar kanske bara kommer hit under första hoppasset. Har man gjort om många gånger här kan man fortsätta en annan dag, i stället för att gå vidare med nya övningar.

 

Syfte:
Att få en bra känsla för ridningen, utan "handbroms". Att vänja hästarna vid hindermaterial efter ett uppehåll i hoppningen.

 

Svårighetsgrad:
Bas.

 

Tänk på det här:
Rid med passiv sits, det är underskänklarna som ska jobba. Inte överskänkel eller överkropp.

 

 

 


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Jenny Ekblad.
Bor: Utanför Linköping.
Utbildning/meriter: Hippolog, diplomerad ridlärare, arbetat som beridare i Tyskland och Schweiz, tävlar hoppning från 0,90 till 1,50.
Jobbar med: Driver en exklusiv ridutbildning för ryttare utan egen häst på Stall Bommedal utanför Linköping. Tränar elever med egna hästar i hoppning, utbildar och tävlar hästar på uppdrag åt kunder.
Roligast med att vara tränare: Att utveckla både elever och hästar till sin fulla potential och ibland en liten bit till, det är fantastiskt roligt!
Läs mer på: www.stallbommedal.seA.


B.

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
399 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.Dressyr | 2018-07-11 | Bas
Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund har med sig den här övningen från sin egen tränare Tinne Vilhelmson Silfvén – som ofta använder den för unghästar. Men även på "gamla rävar" kan du få till bättre skänkelvikning och bättre galoppfattningar med det här knepet.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista