Uppvärmning för vintervilad hopphäst

Markarbete

Publicerad: 2012-02-20

Svårighetsgrad: Bas

Uppvärmning för vintervilad hopphäst

Farträdd ryttare och pigg häst - det är ofta den kombination som uppstår när hästar som vintervilat ska sätta igång med hoppningen. Men med den här uppvärmningen är du väl rustad för bra banhoppning.

Tipstack till: Jenny Ekblad
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
 
- Efter en vila har många ryttare blivit farträdda och de flesta hästar är lite vildare än vanligt. Det gäller även hästar som inte är så heta på marken, de kan tända till när hindren kommer fram, säger hippologen och ridläraren Jenny Ekdal.
Hon säger att man bara förstärker hästens vilja att springa mot handen om man håller i den statiskt.
- Hästar kan vara pigga, men om man inte tar för mycket i dem slutar de snart springa. Kolla på hur det fungerar på longerlina när man är utan broms, de brukar lugna ner sig efter några varv.
  
Lugnande inverkan
Dagens övning hjälper, eftersom en het häst ofta lugnar sig när den får trava på med lite lång hals utan att man håller i den hårt. 
- Många säger att de inte kan galoppera och lätta i tyglarna på en långsida - och det kan vara sant om du värmer upp som vanligt och tjuvhåller för att hästen ska hålla rätt tempo. Men då får man aldrig hästen att acceptera bettet så att man kan ge eftergift, man bara håller och håller. 
Lite längre tygel, en passiv sits och lagom mycket vikt i tyglarna - så lyder receptet för god uppvärmning efter vila, enligt Jenny. 
- Om man alltid rider med handbromsen i fungerar inte tygelhjälperna sedan. Du har för mycket vikt i tyglarna. 
Målet med hela uppvärmningen är att hästen ska bli lugn och inte springa mot handen, så att ryttaren kan rida hästen framåt och att den blir lyhörd och reglerbar i banhoppningsgalopp (300 meter/minut för lätt klass inomhus). Det handlar helt enkelt om att preparera hästen för banhoppning.
 
Gör så här:
Börja med att värma hästen i trav i ett friskt tempo, i en fri form och med endast en mycket lätt kontakt i tyglarna. Var noga med att sitta på hästen i balans och i jämvikt, du får inte klämma med benen eller jaga på hästen genom en överdriven lättridning. Ge det några varv och var inte rädd om det blir lite för fort till en början. Variera sedan tempot på ett mjukt sätt. Ta endast lätta, korta förhållningar och ge efter igen direkt.
 
Vissa hästar kan behöva lugnas ner med rösten och man kan göra övergångar till skritt om de stressar på mycket. Andra hästar behöver i stället väckas upp så att de travar på framåt ordentligt. När hästen går i balans, testa även med helt lösa tyglar. Hästen ska inte öka tempot då.
 
Gör sedan samma jobb i galopp. Variera tempot och din sits. Rid hela tiden i en fri form med endast mycket lätt kontakt. För avancerad nivå kan man till exempel lägga in piruettliknande vändningar varvat med ökningar, serpentiner med byten och så vidare. Också det med endast lätt kontakt och utan att hästen ökar tempot.
 
Travbommar (A): Bygg travbommar enligt skissen, med 1,2-1,4 meter mellan bommarna. Trava över dessa. Fortsätt tills hästarna är lugna. Det är bra att avdramatisera hindermaterialet lite om hästarna inte har hoppat på ett tag. Att trava över bommar först kan göra att hästarna blir mindre tittiga och spända på hindren senare.
 
Travhoppning (B): Lägg upp till låga hinder och lägg eventuellt en hjälpbom/travbom cirka 2,5 meter framför hindren. Travhoppa alla hinder och bryt av till trav i god tid före nästa. Ha samma tänk som i framridningen, med endast lätt kontakt i tyglarna. Om hästarna är mycket pigga kan man behöva göra om denna del flera gånger. Vissa hästar kanske bara kommer hit under första hoppasset. Har man gjort om många gånger här kan man fortsätta en annan dag, i stället för att gå vidare med nya övningar.

 

Syfte:
Att få en bra känsla för ridningen, utan "handbroms". Att vänja hästarna vid hindermaterial efter ett uppehåll i hoppningen.

 

Svårighetsgrad:
Bas.

 

Tänk på det här:
Rid med passiv sits, det är underskänklarna som ska jobba. Inte överskänkel eller överkropp.

 

 

 


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Jenny Ekblad.
Bor: Utanför Linköping.
Utbildning/meriter: Hippolog, diplomerad ridlärare, arbetat som beridare i Tyskland och Schweiz, tävlar hoppning från 0,90 till 1,50.
Jobbar med: Driver en exklusiv ridutbildning för ryttare utan egen häst på Stall Bommedal utanför Linköping. Tränar elever med egna hästar i hoppning, utbildar och tävlar hästar på uppdrag åt kunder.
Roligast med att vara tränare: Att utveckla både elever och hästar till sin fulla potential och ibland en liten bit till, det är fantastiskt roligt!
Läs mer på: www.stallbommedal.seA.


B.

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
377 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2017-07-25 | Medel | Bas | Avancerat
Lägg upp framridningen som Caroline Darcourt

Vill du få till en bra ritt inne på tävlingsbanan ökar chansen om du har ridit fram på ett smart sätt. Här delar Caroline Darcourt, beridare och tävlingsryttare för Lövsta stuteri, med sig av sina bästa tips.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-06-20 | Medel | Avancerat
Rolig bomövning som ger precision och styrka

En kul utmaning för både häst och ryttare får vi denna vecka från tränaren E-G Haking. Klarar du 90-graderssvängen mellan bommarna?

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-06-04 | Medel
Få koll på vägarna med nyttig bomövning – i galopp

Svänger hästen där du vill eller där den själv vill? Få koll på vägarna med den här smarta övningen, som passar både hopp- och dressyrekipage.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-05-20 | Medel
Toppenövning för ryttarens finmotorik – som ger en eftergiven häst

En kvarts bakdelsvändning samlar hästen och finslipar din finmotorik. E-G Haking bjuder på en övning som funkar både för dressyr- och för hoppekipage.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-05-04 | Bas
Testa E-G Hakings 14-dagarskur: Tränaren garanterar bättre kommunikation och bakbensaktivitet

B-tränaren E-G Haking garanterar att den som följer hans 14-dagarskur kommer att märka skillnad på sin häst, som blir mer kommunicerbar och på bakbenen. Kuren funkar fint både för hopp- och för dressyrhästar.

Kommentarer


Dressyr | 2017-04-20 | Bas
Övergångar 2.0 – med hjälp av "fartvinden"

Övergångar, tjatar alla. Men hur då? Och när? Och varför? Karin Öljemark tar oss med på en resa i övergångarnas och fartvindarnas land.

Kommentarer


Markarbete | Hoppning | Dressyr | 2017-04-07 | Bas
Så får du hästen känslig och kvick för skänkeln

Tydlighet och konsekvens är A och O när det gäller hjälpgivning. Men ryttaren får inte bli tjatig, säger hopptränaren Maria Sundin. Hur ska man tänka? Missa inte veckans ridövning – som är lika bra för hopp- som för dressyrryttare.

Kommentarer


Dressyr | 2017-03-15 | Bas
Rid den moderna hästen på rätt sätt – lär känna din "gångartskropp"

Grand Prix-ryttaren och beridaren Karin Öljemark bjuder på en ridövning som lär dig att rida dagens hästar – som ofta står högt i blod – på ett bättre sätt.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-02-09 | Bas
Maria Sundin: Övergångar i balans är A och O

Visst har du koll på vikten av övergångar? Gör du några stycken då och då? Oops, då har du inte koll alls enligt Maria Sundin, som guidar oss i sitt tänkande kring övergångar. Belöningen blir en häst som är lättare och roligare att rida.

Kommentarer


Dressyr | 2017-01-26 | Medel | Avancerat
Vägen mot piruetter – med Ulla Håkanson

Dressyrikonen Ulla Håkanson ger oss en trestegsraket, med övningar som så småningom leder fram till piruettarbete. Själva piruetterna blir enligt henne både enklare och bättre om man börjar så här.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 38 nästa  sista  

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Lite film och annat!

Therese

All rost ska bort!

Stalldrömmar

Lyckopiller 💋

Hästskötarbloggen

Till Husbloggarna