Sportkollen - 1 Juni! Är det sommar nu?

Sportkollen

JUN
01

1 Juni! Är det sommar nu?

Äntligen är 1 juni här! Det känns lite som att dörren till sommaren verkligen öppnade sig!
Efter att ha jobbat och sen varit i lägenheten och röjt så åkte jag och Per hem för en snabb middag.

Iväg med bilen och trailern till stallet, rida Cajza sen snabbt hem igen för att få välbehövd sömn!


Ibland känns det minnsan som att man jagar sovtimmar..
Imorgon blir det tidig morgonträning för fd Hippson chefen!

 

/a


taggar


Läst 33631 ggrcomments powered by Disqus

Mer från sportkollen

SEP
01

Sveriges mest kompletta islandshästar ska koras


Till vänster Unn Kroghen Adalsteinsson, till höger VM-guldmedaljör Vignir Jónasson. Foto: Treellphoto.com
  
En riktigt, riktigt bra häst kallas på isländska för en ”gaedingur”. Nu är det dags för SM i Gaedingakeppni – en isländsk tävlingsform som växer sig allt starkare även i Sverige.

  
I år hålls SM på Göteborg Horse Park/Sävebanan den 4 till 6 september, och hästar från hela Sverige har kvalat in för att delta.
– Det är väldigt roligt att så många har fått upp ögonen för Gaedingakeppni som tävlingsform. Och extra roligt är det att vi här i Västsverige får vara värdar för SM i år, säger Barbro Beckström som är tävlingsledare.
Gaedingakeppni är en tävlingsform där man bedömer hästens gångarter, vilja, ”spirit” och form under ryttare. Man brukar lite skämtsamt säga att den häst som vinner är den domarna skulle vilja ta med sig hem. Det domarna vill se är en häst som med stor samarbetsvilja och glädje visar energiska och lösgjorda gångarter. En häst som är en fröjd att titta på och ett nöje att rida.
  
Världsmästaren i tölt kommer
Det gick bra för de svenska islandshästarna på VM som nyligen hölls i danska Herning – där Sverige blev bästa tävlingsnation med fem guld, två silver och tre brons i sportgrenarna.
Efter ett lyckat SM 2014, med stort deltagande, har man i år höjt kvalgränserna även till Gaedingakeppni. Några av årets toppnamn kommer direkt från VM, som till exempel Sveriges nya världsmästare i tölt (T2) Vignir Jónasson. Unn Kroghen Adalsteinsson och Katie Brumpton kommer också, samtidigt är det många barn och ungdomar från 10 upp till 21 år som deltar.
– I Gaedingakeppni tittar man efter det som är bra, i stället för att göra avdrag för sådant som är fel som i många andra bedömningssporter. Det är hästen som står i fokus, man rider i en mer öppen form och i högre tempo än i sportklasserna. Jag har både tävlat och dömt i Gaedingakeppni i många år, och tycker om att man även ser till glädjen och harmonin hos hästen, säger Barbro Beckström.
  
Fritt inträde under tre dagar
Göteborg Horse Park ligger nära Säve flygfält och Göteborg Galopp på Hisingen. Det är fritt inträde (endast p-avgift) och alla är välkomna till tre dagar med spännande tävlingar, duktiga ryttare och fina hästar som gör upp om vilka som är årets ”gaedingur”.
  

FAKTA OM SM
  • Tävlingen genomförs i olika klasser för vuxna (A- och B-flokk, alltså femgång respektive fyrgång), samt tre klasser för barn och ungdomar. Dessutom kommer man att tävla i tölt (T3) samt pass (P3).
  • Under uttagningen rider ett ekipage åt gången på en ovalbana – där de har tre varv på sig att visa skritt, trav, galopp, kort tölt och ökad tölt på långsidorna i valfri ordning (GDB) samt pass (GDA). Du har en extra långsida på dig att visa upp en gångart en extra gång. Då har du möjlighet att exempelvis välja den gångart som har gått sämst, för att höja medelpoängen. Domarna bedömer det bästa hästen visar på långsidorna.
  • Fem domare ger poäng mellan 5,0 och 10,0. Årets kvalgräns för GDA och GDB ligger på 8,0.
  • De sju bästa i varje klass går vidare till A-final, och de på plats 8 till 15 går till B-final. Finalerna rids på speakers kommando och poänggivning sker efter varje gångart som visas.
  • De olika klasserna är: GDA/femgång, GDB/fyrgång, GDY (18-21 år), GDT (14-17 år), GDC (upp till 13 år).
  • Till årets SM kommer cirka 40 tävlande vardera i vuxenklasserna GDA och GDB. I barn- och ungdomsklasserna kommer ytterligare totalt cirka 40 ekipage att tävla.
      
    Läs mer på: www.gksm2015.se

Anki YngveLäst 688 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01

Elitdressyren i Djursholm lockar toppryttareOm drygt två veckor rids årets upplaga av Elitdressyren på Djursholms Ridklubb. Det är den femte och avgörande kvaltävlingen till finalen i Lövsta Future Challenge.
  
Anmälningarna till tävlingen har trillat in, bland annat finner vi EM-ryttaren Emelie Nyreröd, Jeanna Högberg, Mads Hendeliowitz, Charlotte Haid Bondergaard och Kristian von Krusenstierna i listorna.
– Det känns otroligt roligt att så många av Sveriges allra bästa dressyrryttare kommer i år. Vi ser fram emot riktigt spännande tävlingar och kommer att kunna bjuda våra besökare och publik på fantastisk underhållning, säger Annica Lund, tävlingsledare för Elitdressyren i ett pressmeddelande.
  
Stipendiater tävlar under helgen
Med syfte att stötta unga ryttare och ryttare med unga hästar beslutade Tinne Vilhelmson Silfvén och Caroline Darcourt, förra årets segrare och andrapristagare i Lövsta Future Challenge, att med sina prispengar instifta ett stipendium. De två stipendiaterna Clara Espinosa och Emelie Aldenfalk kommer även de till Elitdressyren.
– Clara och Emelie är verkligen värda detta stöd och vi är övertygade om att de kommer att göra starka insatser under Elitdressyren och framöver, säger Peter Härnstam, tävlingsledare för Lövsta Future Challenge.
  
Fullspäckad helg
Helgen i Djursholm kommer att bjuda på ett fullmatat program med sju klasser under de tre dagar som tävlingarna pågår. Elitdressyren inleds på fredagen med Intermédiaire I B (förklass till LFC). Lördagen börjar med FEI Prix S:t Georges 2009 som följs av kval till LFC; FEI:s Grand Prix U25 samt FEI:s Grand Prix 2009. Söndagen startar med Intermédiaire I. Därefter är det dags för publikfavoriterna FEI Grand Prix Kür och Kval 5 Dressyrringen, FEI Intermédiaire I Kür 2006.
– Det krävs en stor insats av många klubbmedlemmar för att vi ska kunna genomföra tävlingar på denna nivå, berättar Anna-Karin Laurell, ordförande i Djursholms Ridklubb. Extra kul då att vi lyckas locka toppryttarna. Med våra sponsorers hjälp kan vi dessutom erbjuda fri entré alla tre dagarna.

Till tävlingarna


Läst 1955 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01

Knytkalaset fortsätter – med uppfräschad hemsidaI snart 20 år har Sveriges stora träningssatsning för dressyrryttare funnits. Med Jan Brink och Kyra Kyrklund i spetsen fortsätter "Knytkalaset" och "Plantskolan". Nu även med en ny hemsida.
  
År 1998 föddes tanken att stötta och utveckla svensk dressyr – på ett långsiktigt, framgångsrikt sätt. Då var det Åke Björsell som tog kontakt med Jan Brink, som sedan flera år tränat med Kyra Kyrklund. Tillsammans utformade alla tre en träningsmodell för ryttare på hög nivå.
Med Kyra i England döptes projektet till Knytkalaset – eftersom alla tog med sig vad de hade att komma med. Kyra kom med gediget kunnande. Jan med ett fantastiskt Tullstorp. Åke med administrativ och ekonomisk stöttning och eleverna med hästar och höga ambitioner.
Efter projektets första tre år beslutade man sig för att fortsätta satsningen som gav resultat för ryttarna, men även var inspirerande och roligt för grundarna. Därefter har det förlängts ett år i taget – nu närmar det sig 20-årsjubileum.
  
Plantskolan utvecklar unga dressyrryttare
Till Knytkalaset kommer bland andra Charlotte och Rasmus Haid Bondergaard, Rose Mathisen och kusinerna Ebba och Maria von Essen. Men projektet är även involverat i landets yngre dressyrryttare. I "Plantskolan" ser vi ryttare som Marina Mattsson, Emelie Brolin och Mathilde Hannell för att nämna några.

Mer information om projektet


Läst 1997 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Husbloggare

Film på Harmonia

Portugal-bloggen


Ett nytt år på veterinärprogrammet!

Veterinärstudenten


Släktträff, bröllopsdag och följetongen ridbanan...

Stalldrömmar


Till Husbloggarna

Populärt hos Charlies