Sportkollen - Riktigt träningspass!

Sportkollen

JUN
02

Riktigt träningspass!

Iväg till stallet igår kl 07.30 - lasta Cajza, som alltid lika snällt går in i transporten och står helt stilla när man kör.

Ner till Stäkets stora utebana för att rida lektion.
Vi värmde upp med små hinder och markbommar. Det är mycket svårare och nyttigare än vad riktiga hinder är tycker jag..
Sen hoppade jag en bara två gånger, mina fina fina häst hoppar allt och även om jag kommer lite långt ifrån eller nära, behöver egentligen bara styra på hindret och sitta still.

En god lärdom är att tänka: rakt! Hästen ska komma rakt över hindret, för då sitter man själv rakt och landar rakt. Rätt basic, men lätt att glömma.

På slutet så red jag på en volt och fick jobba på att få henne att trampa med sitt yttre bakben. Piloten måste gör rätt för att hästen ska göra rätt.
Här känner jag mig glad och lättad över att om jag gör rätt, så gör C rätt!

Man får direkt belöning på att man kommit på hur man ska göra.

Efter träningen är jag nu oerhört peppad och glad över att rida ordentligt igen!

Direkt efter var det bara att köra hem till stallet igen, mocka fixa och dona lite snabbt för att sen åka till lägenheten där Per jobbat hela morgonen.

Ånga ner tapeter stod på att göra listan!
Klockan 17 var vi så trötta och hungriga, då bjöd hans föräldrar oss på 3 rätters middag och vi båda höll på att somna.. (Per gjorde iofs det(;  )

Imorgon får Cajza ta det lugnt och på lördag ska jag öva och öva så att få henne att jobba med det yttre bakbenet! :)

/ataggar


Läst 34659 ggrcomments powered by Disqus

Mer från sportkollen

OKT
30

Daniel Zetterman avstängd: "Jag är oskyldig"


Arkivfoto (hästen på bilden är Glory Days): Johan Sjögren

  
I dag publicerade Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd ett beslut om otillåten medicinering, gällande Daniel Zettermans häst Chellana B.
  
Daniel Zetterman deltog under elittävlingarna på Åby travbana i juni, som arrangerades av Föreningen Fjärås Hoppryttare. Efter ritten togs Chellana B in för ett dopningstest, i detta fall ett blodprov.
Analysen av provet visade ett positivt resultat vad gäller omeprazol, ett ämne som bland annat finns i läkemedlet GastroGard. Detta läkemedel, som kan verka förebyggande vid magsår, har en karenstid på 96 timmar.
  
Kritisk till arrangören
Hippson når Daniel Zetterman på telefon, han befinner sig just nu i Florida och mår mycket dåligt över det inträffade.
– Det spelar ingen roll om jag blir avstängd en dag eller två månader. Jag är oskyldig, säger han.
Har Chellana B fått det här läkemedlet någon gång?
– Hästen fick GastroGard i samband med att vi flög hem från USA i april, sedan dess har vi inte använt det. Det krävs till och med recept på läkemedlet i Sverige och det är godkänt att tävla på med veterinärintyg.
Daniel är kritisk till arrangören vid tävlingarna på Åby travbana, i protokollet vittnar Daniel om att boxarna inte var ordentligt rengjorda och plomberade vid ankomst till tävlingsplatsen. Tävlingarna hade, enligt Daniel, pågått i sju dagar när han kom.
– Min häst är krubbitare, det är klart att hon går och biter på allt. 


Oklarheter om boxen
Hippson ringer upp Lars Torgersen som var tävlingsledare vid den aktuella tävlingen. Han har inte hört talas om medicineringsfallet när vi når honom. 
Hur upplevde ni uppstallningen under tävlingarna?
– Det var lite kaosartat på grund av en lokal regel som Åbys anläggning hade. Man fick inte ha hästarna på transporten, även om man tävlade över dagen, säger Lars. 
Daniel hävdar att hans box inte var rengjord och plomberad vid ankomst.
– Jag kan inte med säkerhet säga att det inte har gått fel till ute på uppstallningen, tyvärr. Men den lokala regeln som anläggningen hade tidigare är nu borttagen, hästarna får numera stå på sina transporter över dagen.
   


Ur disciplinnämndens beslut

"Då de nya reglerna för doping och otillåten medicinering från 2013 ännu inte implementeras av Svenska Ridsportförbundet skall DIN i detta ärende tillämpa de fortfarande gällande reglerna från 2007 det vil säga Svenska Ridsportförbundets regler för doping och otillåten behandling av häst.

Dopningsreglerna innebär att ryttaren är ansvarig för substanser som påträffas i prov från dennes häst. Innebörden härav är att det är tillräckligt att påvisa förekomst av en otillåten substans i ett prov d.v.s. hur liten den än må vara, för att en överträdelse av dopingreglerna föreligger. Ett undantag är att det för vissa substanser finns kvantitativa tröskelvärden fastställda. För nu aktuell substans finns inga tröskelvärden.


Disciplinnämndens anlitade veterinär och sakkunnige har skriftligen uttalat att kontaminering knappast kan föreligga beträffande omeprazol. Ryttaren är därför ansvarig för att hästen haft den otillåtna substansen vid provtagning. Då substansen är tillåten, dock ej i samband med tävling, är detta att anse som otillåten medicinering enligt § 10.2. Substansen är tillåten vid tävling Internationellt.

DIN finner därför att Ryttaren skall bestraffas med två (2) månaders avstängning för otillåten
medicinering. Avstängning gäller även internationellt. För övriga regler vad som gäller under avstängningen hänvisar DIN till RF 14 kap 6§."

Disciplinnämndens beslut i sin helhet


Daniel Zetterman ger sin version av det inträffade via facebook:


Läst 9404 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
30

Djurens Rätt: ”Hästsporten är hemmablind”

Arkivfoto: Tomas Holcbecher

I en debattartikel, publicerad på Nyheter24, skriver Djurens Rätt åter om hästsportens baksidor. Det är Laban Carlsson, i Djurens Rätts arbetsgrupp för hästfrågor, som står bakom inlägget.

Det inleds så här: ”Behovet av att lyfta de etiska frågorna inom hästsporten tycks vara större än någonsin. Årets tävlingssäsong har varit turbulent.”
Laban går sedan igenom flera medicinska ingrepp som görs på travhästar, som Djurens Rätt anser är obefogade och oetiska. Men han riktar också kritik mot ridsporten:
”Hästsporten har reglementen som skall förhindra våld och missbruk. Trots det så är våldet så vanligt förekommande att det finns i varenda tv-sändning och på varenda tävling. Man är inom hästsporten hemmablind.”
och
”Det man ägnar sig åt skrivs dessutom om med ord så att det inte blir lika uppenbart vad som sker. Man talar till exempel om 'korrigeringar' i stället för spöstraff, och man säger att hästen blir hjälpt av de operativa ingreppen.”

Här kan du läsa hela debattartikeln, på Nyheter24.

Vad tycker du? Har Djurens Rätt en poäng eller är de helt fel ute? 

Här kan du läsa om Djurens Rätts kampanj "Stoppa våldet mot hästarna".

Här kan du läsa om att Djurens Rätt vill att träning regleras hårdare.


Ida RöökLäst 12947 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
29

Sportkollen ringer upp: Niklas Lindbäck


FOTO: Tomas Holcbecher

Det är tidigare än arla morgonstund när Sportkollen ringer upp Niklas Lindbäck, landslagsryttare i fälttävlan, för en pratstund.
  
Att slå någons telefonnummer för en kort intervju så tidigt på morgonen känns nästan fel, men på andra sidan (bokstavligen talat) svarar en glad Niklas som skrattar gott när vi pratar tidsskillnad.

Hur har ni det "over there"?
– Vi har det superbra, just nu ligger vi på stranden och njuter av det fina vädret.

Är det inte lite ambitiöst att åka hela vägen till Australien för att hålla en clinic?
– Det är det verkligen, erkänner Niklas med ett skratt.
Han och sambon Charlotte har åkt till Melbourne för att hälsa på vänner, och passar på att förena nytta med nöje. En av vännerna, Catarina Queckfeldt Luczak, flyttade till Australien för två år sedan och har hjälpt till med clinicen.
– Jag fick tacka nej till att hålla två clinics, den andra låg inte lika nära Melbourne där vi bor, förklarar Niklas.

En av de största fälttävlanssidorna har skrivit om att du kommer, hur stor är du i Australien?
– Ja, de har snappat upp att jag skulle komma hit. Det är jätteroligt, men vi får se på lördag hur känd jag är, säger Niklas med ett skratt.
Clinicen kommer hållas över två dagar, första dagen är det fokus på dressyr och hoppning. På söndagen avslutas träningshelgen med terrängridning. Niklas berättar att det är blandad nivå på deltagarna, allt från nybörjare till mer rutinerade ryttare.
Något stort fokus på turistandet blir det dock inte för paret, de kommer framför allt att vara lediga och umgås med vännerna på plats. Operahuset i Sidney får vänta till nästa gång.

Ska ni inte vara turister alls?
– Jo, just det, vi ska på Melbourne Cup och titta på galopplöpen. Jag har hört att det ligger riktigt mycket prispengar i de största loppen.
Niklas pratar ena stunden om att han ska njuta av att vara hästledig och komma bort från de härliga djuren, men ändå dras han till att hålla en clinic och titta på galopp - mer hästmänniska än så kan man inte bli.

Innan jag släpper i väg dig måste jag fråga, hur mår Mister Pooh?
– Han mår jättefint, det är väldigt skönt faktiskt. Den tyska hjärtexperten som hjälpte oss när det inträffade i Aachen har undersökt honom igen, och gett oss klartecken på att rida på som vanligt.
(Mister Pooh fick en infektion som påverkade hjärtats förmåga att arbeta optimalt under hård belastning, efter tävlingarna i Aachen i juli, reds anm).  
Mister Pooh fick genomgå ett arbetsprov där resultatet visade att han läkt ordentligt och nu är redo för tävling igen. Valacken kommer att undersökas var sjätte månad för att vara på den säkra sidan i framtiden. Han har enligt Niklas självklart tappat i kondition efter vilan, men är på väg tillbaka.

Kommer vi få se honom i Friends Arena om fyra veckor?
– Ja, som det ser ut nu kommer han till Stockholm. Han älskar uppståndelsen och med tanke på alla tävlingar han missade är han värd att få åka iväg och leka lite, säger Niklas.

Text: Annelie Lundkvist


Läst 17087 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »