Sportkollen - Filmstjärna och fotomodell!

Sportkollen

DEC
23

Filmstjärna och fotomodell!

 

Idag är en helt galen dag!

 

Jag har nu jobbat hela för middagen och ska snart kasta mig i en taxi för att kunna köpa lite julklappar!

 

Det är svårt att köpa julklappar till min familj, ingen vill nämligen ha något..

 

Per har inte önskat sig en enda.. Helt värdelöst att komma på saker då! :)

 

Men något ska jag nog kunna hitta!


 

På förmiddagen har jag blivit filmad och känner mig alltid obekväm i såna roller, ni vet blir generad och vill hara krypa ner under golvet..

 

I eftermiddag ska vi fotograferas, Greta, Cajza, Per och jag! Det blir lite roligare :)

 

 


Oj oj, nu måste jag springa!

 

 

Bjuder på en rolig bild där Greta lever farligt...!

 

 

 

Ps. Greta skadades inte efter att denna bild tagits, jag visslade på henne så hon hann undan!


 

/annelie

 
taggar


Läst 47229 ggrcomments powered by Disqus

Mer från sportkollen

OKT
02

Den gula transportskylten är en rekommendationVad gäller egentligen för transport av häst, krävs den gula skylten med svart text eller inte? 
Vi beslutade oss för att ta reda på vad som gäller – en gång för alla.
Under onsdagen publicerade vi en artikel gällande poliskontrollen i Jönköpings län, som flera ryttare på väg till Flyinge och Avelschampionatet fick stanna i. Länsstyrelsens djurskyddsinspektör, som vi då pratade med, informerade om att hon flera gånger stött på hästtransporter som inte har de gula skyltarna med texten "djurtransport" alternativt "hästar". Enligt djurskyddsinspektören krävdes detta enligt lag.
Flera läsare har kommenterat att detta inte stämmer, att skyltarna inte krävs, så vad gäller egentligen? 

Gör inte skillnad
Lars Rangdén på Stockholmspolisens trafikenhet berättar att ur trafikpolisens synvinkel är en släpvagn alltid en släpvagn. Oavsett om du transporterar en motorcykel eller en häst.
– Släpvagnen ska ha sina vanliga skyltar och rätt belysning för att uppmärksamma medtrafikanter om att det är ett släp. Men några gula skyltar har jag inte hört talas om, säger han.
På Jordbruksverkets hemsida finns dock en paragraf ur kapitel 6 i djurskyddsföreskrifterna, som säger följande:


"Varje motordrivet fordon, dock ej personbilar, och släpfordon som innehåller levande djur ska vara försett med skyltar av vilka detta framgår.
 Svenskregistrerade fordon ska ha skyltar med text och/eller bild som ska vara placerade väl synligt fram- och baktill på fordonet. Texten/bilden ska vara lätt att uppfatta även på avstånd. Text ska vara uppfattad på svenska eller engelska."
Vi ringer upp David Slottner som jobbar på Jordbruksverkets enhet för häst, fjäderfä och vilt, som reder ut begreppen:

Polisen säger att de gula skyltarna inte är nödvändiga, vad säger ni på Jordbruksverket?
– Det stämmer, regleringen om att det ska vara en gul skylt är borttagen, men hästtransporten ska ändå vara tydligt uppmärkt om att det finns djur där inne, säger David.

För polisen är en släpvagn alltid en släpvagn, oavsett last.

– Trafikpolisen jobbar enligt sina regelverk, om du framför ett släp utan hästskyltar på vägen bryter du inte mot deras bestämmelser. Ur djurskyddssynpunkt blir det dock tveksamt, förklarar David.
Vad som står i Jordbruksverkets föreskrifter är enligt honom tvingande och ett förtydligande av djurskyddslagen. Det vill säga det är rekommendationer som ska följas.

För att reda ut det här en gång för alla – måste skylten vara gul?
– Nej, det behöver som sagt inte vara en gul skylt längre. Men det ska synas på håll att transporten innehåller levande djur. Vanliga hästtransporter förutsätter man nästan att det är en häst i, andra transporter vet man inte riktigt, säger David.
Han påpekar att det är viktigt, oavsett hur du väljer att tala om att det är ett levande djur i transporten, att du tänker på väderförhållandena.
– Skylten får inte bli smutsig och måste synas när det är mörkt eller dimmigt. En gul skylt som är högt placerad på transporten kan därför vara ett bra alternativ. Men som sagt, just den gula färgen är inget krav.

Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur

Text och foto: Annelie Lundkvist 


Läst 1775 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
01

Venice debuterade 1,60 felfritt i USA


Johanna Hurtig och Venice hoppade 2013 mot SM-guld.
Foto: Anna Florin 

För lite mindre än ett år sedan sålde SM-vinnaren Johanna Hurtig sin guldhäst Venice (född 2005, e. Cardento, u. Valencia (53) (SWB), e. Stanford) till Andrew Bourns på Irland. Andrews plan var att ta med hästen till USA för tävlande i hästmeckat Wellington.

Framgångarna har varit stadiga, bland annat har ekipaget vunnit en trestjärnig 1,50-hoppning. I dag delar Andrew via Facebook med sig av största triumfen hittills - ekipaget var felfritt i 1,60-debuten.


– Jag blir så otroligt glad när jag ser filmen, jag saknar den fantastiska hästen så mycket. Det vore en dröm att få tillbaka henne som avelssto när hon har avslutat sin karriär, som jag bara tror har börjat, säger tidigare ägaren Johanna Hurtig till Hippson.


Tidigare artiklar:
Hopp-SM: Johanna Hurtig vinnare i Junior-SM
Guldhästen från SM är såld 


Läst 18131 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
01

Flera ekipage stoppade i stor poliskontroll


De flesta förare tänker på hästens väl och ve i transporten. 
Arkivfoto: Tomas Holcbecher 

Några ryttare fick ta en ofrivillig paus i resandet till Flyinge och Avelschampionatet, när polisen i samarbete med länsstyrelsens djurskyddsenhet kontrollerade transporterna. Ett ekipage fick inte fortsätta resan.

Att tisdagen var den stora resdagen för ekipage till Svenskt Avel- och Sportchampionat på Flyinge, det var inget som polisen eller länsstyrelsen hade i åtanke när datumet bokades.
– Jag som uppfödare visste att tävlingarna i Flyinge närmade sig, men det var inte min tanke när vi bokade det aktuella datumet för kontrollen. När vi stod vid vägen insåg jag att det var stora resdagen, säger djurskyddsinspektör Ingela Björklund till Hippson.
Första transporten som polisen stannade innehöll nämligen alla priser och segertäcken som var på väg ner till Flyinge. Den transporten fick fortsätta sin resa, men bjöd personalen på ett förvånat skratt.
  
Polisen – en viktig partner
Ingelas arbete tillsammans med polisen gör att hon får möjlighet att kontrollera djurens tillstånd under resans gång, något som annars inte är möjligt.
– Vi behöver polisens hjälp med att stoppa fordonen, det får vi självklart inte göra själva. Men om vi träffar på en hästtransport som står still har vi rätt att gå fram och göra en kontroll, berättar Ingela.
Vid en djurskyddskontroll har enhetens personal en checklista med över hundra punkter, allt detta är omöjligt att bocka av under tidspress. I stället har de valt att korta ner listan, så att hästarna slipper stå och vänta i transporterna.
– Bland annat lägger vi stort fokus på att rätt skyltar finns på transporten, att hästarna åker bra och att det finns en temperaturmätare installerad. Vi hästmänniskor värnar om våra älskade djur, det är väldigt sällan hästarna åker dåligt, säger Ingela.
De flesta bristerna upptäcks när polisen gör sin kontroll av däck, fordonets lampor och lastbilarnas färdskrivare. Ibland händer det även att ekipage inte får åka vidare, av trafiksäkerhetsskäl.
  
Ett fall av olovlig körning 
Alexandra Rönnqvist, informatör på Polisen i Jönköping, bekräftar att polisen hjälpte till att stoppa femton ekipage. Både hästlastbilar och hästtransporter.
Det fanns brister hos ekipagen, men endast en förare förvägrades att fortsätta och anmäldes för olovlig körning. För det aktuella ekipaget handlade det om att föraren inte hade rätt att köra den kombinationen av bil och hästtransport.
En polisman på plats, med rätt körkortsbehörighet, hjälpte till att köra hästarna till ett närliggande stall för övernattning. En annan förare får komma och köra hem hästarna.
Ingela Björklund berättar att polisen inte vill hindra ekipagen från att köra vidare, men när det blir olagligt innebär det en trafikfara, då kan de inte blunda.
  
Färddatorn skapar ofta problem 
Hippson ringer upp en av ryttarna som blev stoppad i gårdagens kontroll, för att höra hur den upplevdes.
– Det blev ett långt stopp på två timmar där allt kontrollerades - från hur hästarna mådde till att vi hade passen, temperaturmätare och kniv tillgängligt om någon häst skulle fastna. De kontrollerade till och med att min hund var chipmärkt, säger ryttaren och skrattar.
Hästarnas och hundens välmående var det inget fel på, men polisen hade åsikter gällande färddatorn. På de nyare lastbilarna krävs det att man checkar in med ett personligt, digitalt kort innan man börjar köra. Detta kort är beställt, men hann inte komma innan avfärden.
Polisen kom då på att ryttaren kunde köra den andra lastbilen som stoppats - båda skulle nämligen till Flyinge. Den andra lastbilen har det gamla systemet, där inget personligt kort krävs.
– Mitt personliga kort kommer den här veckan, min pojkvän tar med det till Flyinge så att att jag kan köra hem lastbilen efter tävlingarna igen, säger ryttaren.

Temperaturmätare i transporten
Ingela Björklund rekommenderar att man har temperaturmätare i transporten.
– En temperaturmätare är inget dyrt inköp. Det räcker med en billig variant, typ den man kan sätta vid köksfönstret hemma. Viktigast är att den är placerad framtill i transporten, där hästen faktiskt står och andas och där luften ofta är sämst, säger Ingela.
   

Temperaturmätare
I Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur står följande gällande temperaturmätare:
Kaptiel 6 
4 § I transportmedel där utrymmet för djuren är helt inbyggt ska det finnas reglerbara ventiler, luckor och/eller fläktar i det antal som krävs för att hålla god ventilation om inte annat anges i dessa föreskrifter. I lastutrymmet ska det finnas temperaturmätare som ska avläsas med lämpliga intervaller.
Till föreskriften (pdf)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln stod det att det var lag på att ha gula skyltar med svart text med text, "hästar" eller "djurtransport" på transporten. Det har visat sig att det inte stämmer, vi jobbar nu med att få tag på korrekt information.
Mer information finns ni här: Den gula transportskylten är en rekommendation

Text: Annelie Lundkvist


Läst 23484 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »