I det senaste numret av kunskapsmagasinet Hippson porträtteras unghästutbildaren, partyfixaren och provokatören Björn Svensson. Här får vi hänga med till hans nybyggda anläggning, och få en titt bakom kulisserna i det han kallar unghästverkstaden.
Text: Ida Röök
Foto: Mikael Sjöberg
Björn Svensson är en av Sveriges mest anlitade unghästutbildare. Genom åren har hans verksamhet tagit form, dock har han fram till alldeles nyligen inte haft någon egen bas. Men så, för ett år sedan, fattade han beslutet om att bygga en anläggning på sin pappas mark utanför Finspång.
– Jag har sett många olika lösningar på olika anläggningar genom åren. Så jag vet hur jag inte vill ha det, och jag vet vad som skulle funka för mig. Med det i tankarna har vi byggt upp den här gården med funktionalitet och hästvänlighet som ledord. Du ser inga guldknoppar eller kristallkronor härinne, jag har liksom inte råd att ha folk anställda som måste gå och damma hela dagarna, säger han.
Stallet har plats för 24 hästar, mellan varje box är det galler på ena sidan så att hästarna därigenom kan ha kontakt. Men det finns även en sida på boxen där det är helvägg.
– Så att de också kan få lugn och ro när de vill, förklarar Björn.
Dötrist att packa hö i kassar
På golvet har de lagt en gummimatta.
– Det är väldigt mycket ljud från hovar och annat i ett stall. För att dämpa ljudet och bidra till en lugnare atmosfär valde vi att lägga en matta, säger han.
Anläggningen ska vara funktionell för de som jobbar där, en sak som Björn numera vägrar göra är att packa hökassar.
– Det är bland det värsta jag vet, på riktigt alltså, dötrist. Min pappa har sin gård härintill och han hjälper oss att köra in en höbal som vi sedan portionerar ut från i stallgången och lägger utanför boxarna.
Perforerad plåt släpper in ljus
Ridhuset, som är byggt i perforerad plåt upptill, har ett härligt ljusinsläpp.
– Det blir nästan som att rida ute. Man har stenkoll på hästarna i hagarna samtidigt som man kan trimma inomhus. Det tog ett tag för några av hästarna att vänja sig, men nu trivs de riktigt bra därinne.
Många stall byggs numera ihop med ridhuset, för att man inte ska behöva gå ut för att komma in, så att säga.
– Vi funderade på det här med, men det blir en väldigt lång huskropp om man sätter ihop dem. Då kan man inte köra mellan dem med traktor, till exempel. Jag funderade på att bygga ett tak de sex–sju metrarna mellan stall och ridhus, men alltså. Så blöt blir man ju inte om det regnar, säger Björn.
I unghästverkstaden är det arbete från tidig morgon till sen kväll som gäller.
– Jag kan ju bara konstatera att det man jobbar med nästan dygnet runt måste man bli bra på, förr eller senare. Även om man är helt talanglös från start, haha.
Utevistelse eller motion
Hästarna "väcks" med frukost omkring klockan 07.00 på morgonen.
– Vi försöker se individerna här, även om vi har många hästar i verksamheten. Alice till exempel kan inte vänta på maten, då blir det ramaskri. Därför står hon längst ner och får frukost först.
Efter frukost går första gänget hästar ut i hagen, medan de andra vilar vidare inne och rids eller motioneras på annat sätt.
– Vi alternerar och har ett gäng inne på förmiddagen ena dagen, andra dagen får de gå ut först. Jag upplever att hästarna snabbt kommer in i den rutinen och att de trivs med det. De står inte och hänger på låset för att få komma ut alls, säger Björn.
Blir mer harmoniska på halm
Efter lunch kommer gänget som varit ute in och de som har ridits eller motionerats på annat sätt får gå ut.
– Vi strör i boxarna med halm så att hästarna alltid har något att tugga på. Jag har haft stall där hästar har stått på spån och hjälp vad hungriga de är då. Hela tiden. De slänger sig över maten. Nej, halmen gör att deras tuggbehov tillfredsställs mellan högivorna.
När gäng nummer två har motionerats klart tas hästarna från hagarna in, sedan är det kvällsmat och nattning.
– En vanlig dag är vi i stallet från sju på morgonen till åtta på kvällen. Vi är just nu två personer som jobbar heltid och en person som jobbar halvtid, men jag har hjälp från ett helt gäng andra som också bidrar med mycket. Min faster mockar hagarna till exempel, min pappa ser till att staketen är i ordning och min sambo Frida hjälper också till så klart – och sköter allt administrativt.
Viktigt att se individen
När Hippson är på besök är ännu inte skrittmaskinen uppbyggd och en utebana ska anläggas.
– Vi har en bra åker där vi kan träna på gräs så länge. Runt omkring finns massor med möjligheter att rida hästar på grusvägar, i backar och så vidare. Och även om vi nu har byggt upp allt det här är jag övertygad om att en duktig ryttare kommer längre på ett gräsfält och med två stockar, än vad en dålig ryttare gör med världens finaste anläggning och lastbil.
Alla hästar i unghästverkstaden följer ett system för utbildningen. Samtidigt ser Björn alltid individen och anpassar sig utefter olika hästars förutsättningar.
– Vi rider till exempel alltid ut med alla hästar. Men det är inte riktigt alla som gillar det. Då får man hitta sätt som gör att de ändå kan komma ut, på sina villkor. De kanske behöver en svans från en annan häst att borra in huvudet i, eller så kanske de behöver sällskap men vill gå först, säger Björn och fortsätter:
– Någon annan kanske triggar i gång så mycket att det är omöjligt att göra annat än att skritta. Den hästen rids då ut av en ryttare som själv behåller lugnet och inte spänner sig. Det gäller att lyssna på hästen helt enkelt, i allt vi gör med den.
För bara 39 kronor i månaden får du tillgång till allt innehåll på den nya sajten. Dessutom handlar du som prenumerant alltid fraktfritt i vår bokshop.
Teckna prenumeration här
Psst: Vill du av någon anledning inte bli prenumerant, men läsa enskilda artiklar, går de även att köpa styckvis.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Samtliga ponnyer hittar du HÄR
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!